CC Sint-Niklaas

Vertroostingen

Dirk De Wachter & Het Collectief
Seizoensafsluiter 23-24
wo 19 jun '24 20:00
  • wo 19 jun '24
    20:00
    Op Locatie

Literaire en muzikale vertroostingen vullen elkaar wiegend aan

Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? Psychiater Dirk De Wachter schreef er een persoonlijk boek over en vertelt hier verder over dit onuitputtelijke thema. Maar dat muziek (een deel van) het antwoord is, lijdt geen twijfel. Messiaens Quatuor pour la fin du temps is er het klinkende voorbeeld van, ontstaan in de meest hopeloze situatie.     
 
Het streven naar geluk lijkt vandaag de dag de meest primaire levensbehoefte te zijn. Met alle psychische druk, desillusies en stress die daarbij horen. Als psychiater ziet Dirk De Wachter bijna dagelijks de gevolgen van deze afkeer van imperfectie. Verdrietdokter, noemt hij zichzelf. Eén die oproept om juist niet het grote geluk na te jagen, maar de mindere kanten van het leven te omarmen.

Met het Quatuor pour la fin du temps presenteert Het Collectief één van de opvallendste werken uit de 20ste eeuwse kamermuziek. Olivier Messiaen schreef dit apocalyptische visioen in 1941 in het krijgsgevangenenkamp Stalag IV in Silezië. Onder de indruk van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en geïnspireerd door de Apocalyps uit het Nieuwe Testament geeft Messiaen op een transcendente manier uitdrukking aan zijn geloof. Naast een origineel palet aan timbres en harmonieën creëert de componist een eigen ritmische taal die in combinatie met soms extreem langzame tempi de perceptie van de tijd manipuleert...

De voorstelling vindt plaats in de Odisee Hogeschool.

Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas.

 

Voor en na de voorstelling voorziet Café Odisee een praatcafé.

Alle opbrengsten gaan naar het goede doel de Welzijnsschakel Tereken.

Gelieve aan de bar cash te betalen.

CREDITS

Lezing
Dirk De Wachter
Piano
Thomas Dieltjens
Viool
Wibert Aerts
Cello
Martijn Vink
Klarinet
Julien Hervé


Website Het Collectief