CC Sint-Niklaas
Bjorn Comhaire

Grand Rhapsody

Ataneres Ensemble/Liebrecht Vanbeckevoort
wo 9 okt '24 20:00
  • wo 9 okt '24
    20:00
    Paterskerk

Meesterlijk pianospel en dynamisch orkest in de perfecte samenwerking 

Grand Rhapsody is een uniek samenwerkingsinitiatief tussen het Ataneres Ensemble en toppianist Liebrecht Vanbeckevoort. De pianopartij wordt bovendien op een revolutionair nieuw instrument vertolkt: de internationaal befaamde Chris Maene rechtsnarige concertvleugel.

Ataneres Ensemble is een dynamisch, onafhankelijk strijkersensemble dat klassieke muziek dichter bij het grote publiek wil brengen. Het is een collectief zonder dirigent, waar elke muzikant inspraak heeft op het artistieke eindproduct. Naast het gevestigde repertoire richt het ensemble zich op originele combinaties over verschillende muziek- en kunstgenres heen.

De hoofdrol voor de concertvleugel in deze productie is niet toevallig. Naast het gegeven van de rechtsnarig parallel gespannen snaren, onderscheidt de piano zich immers met afgebakende verschillen in registers. Dit geeft bijzondere mogelijkheden om met klankkleuren te experimenteren. De uitzonderlijke transparantie van deze verschillende klankregisters versmelt bovendien volmaakt met het unieke timbre van een klassiek strijkorkest.

Met het eerste pianoconcerto van Bach wordt meteen de befaamde capaciteit van zowel piano als pianist uitgelicht. Na het divertimento in D van Mozart, volgt het romantische repertoire voor strijkorkest met o.a. het intermezzo van Schreker. Eindigen doen het Ataneres Ensemble en de publiekslieveling van de Koningin Elisabethwedstrijd met de zinderende en swingende Rhapsody in Blue van Gershwin.

Grand Rhapsody bevat alle ingrediënten voor een ultiem geslaagde, kwalitatief hoogstaande productie: een exotisch, toch bekend instrument met muzikale hoogtepunten doorheen de verschillende stijlperiodes van de klassieke muziek. 

Programma

Divertimento in D - W.A. Mozart
Concerto no. 1 - J.S. Bach
Intermezzo - F. Schreker
Ayse en Danse - K. Karayev
Rhapsody in Blue - G. Gershwin

CREDITS

Piano
Liebrecht Vanbeckevoort
Orkest
Ataneres Ensemble
Concertmeester
Nicolas Dupont

Meer credits

viool: Sophie Ackermann, Dante Caceres, Cristina Constantinescu, Cleo Dahan, Zoltan Kovacs, David Makhmudov, An-Sofie Perneel, Christophe Pochet, Emma Rhebergen, Wim Spaepen, Veerle Van Roosbroeck / viola: Ngoc Phung Ha, Gergely Kota, Anne-Merel Meijer, Joana Revez, Jeroen Robbrecht, Kaat Schraepen, Marc Tooten / cello: Johannes Burghoff, Karen De Meyer, Joyce Kuipers, Anne-Gabrielle Lia-Aragnouet, Sebastien Walnier, Elke Wynants / contrabas: Elias Bartholomeus, Daniele Giampaolo, Jaroslaw Mroz 


Website Ataneres Ensemble
Website Liebrecht Vanbeckevoort