Film Malpertuis van Harry Kümel

Harry Kümel

vr 13/10/2023, 19U30
Museumtheater, Zwijgershoek

De jonge matroos Yann zet voet aan wal in een niet nader genoemde Vlaamse stad. Via allerlei omwegen komt hij terecht in het huis Malpertuis, een raadselachtig universum dat meer gangen telt dan Marienbad of Xanadu.

Zijn stervende oom Cassavius heeft de familie bijeen geroepen voor de voorlezing van zijn testament. Maar eenmaal binnen de muren van Malpertuis, voelt Yann zich als een gevangene en lijkt ontsnappen niet mogelijk. Toch is hij vastbesloten om het geheim van Malpertuis te ontsluieren. Intussen raakt hij in de ban van drie jonge vrouwen: zijn kordate zuster Nancy, de sensuele Alice en de enigmatische Euryale.

De Belgische regisseur Harry Kümel begon in 1960 bij de openbare omroep BRT, waar hij televisieprogramma's, documentaires en speelfilms regisseerde. In 1971 verfilmde hij Jean Ray’s roman Malpertuis onder de gelijknamige titel, met een prestigieuze rolbezetting, waaronder de legendarische regisseur en acteur Orson Welles.

Malpertuis blijft nog steeds de meest ambitieuze Vlaamse film, niet alleen vanwege de gerenommeerde internationale cast en crew, maar ook omdat Harry Kümel inging tegen alles wat tot dan en nog steeds Vlaamse film heet. Malpertuis werd hier dan ook nooit echt naar waarde geschat, in tegenstelling tot de rest van de wereld, waar de film de status van cultfilm verkreeg. Nochtans is Malpertuis een film die nergens anders had kunnen gemaakt worden dan in Vlaanderen, omdat hij ondermeer aanleunt bij onze Vlaamse schilderkunst en schrijftrant. Daarom ook wordt zijn achterliggende betekenis méér bepaald door het picturale dan door de handeling en de personages. Waar het boek van Jean Ray magisch-realistisch is, is Malpertuis surreëler, niet alleen door zijn droomlogica, maar ook door zijn beeldcompositie en stijl. De liefhebber die de filmbagage van de regisseur van ver of dichtbij deelt, zal daarom in zo goed als elke scène een bijna niet verscholen hommage herkennen aan andere visuele stilisten als Josef von Sternberg, Alain Resnais, Alfred Hitchcock, Luchino Visconti en Roman Polanski. Het is de cinemawereld van de irreële werkelijkheid.

Bron: Harry Kümel, Bevrijdingsfilms, Filmfestival.be, Muntpunt.be

Mét inleiding en Q&A na de film door regisseur Harry Kümel.

Na de film treedt kunstenaar Jan Van Imschoot in gesprek met de regisseur !

Prijzen
Kansentarief : € 1.6
Standaardtarief : € 8
Duur 125 min
Extra

1971 - Mysterie, Fantasy, Drama, Horror - Taal: Nederlands – 125 min

Regisseur: Harry Kümel

Componist: Georges Delerue, Pierre Levie, Paul Laffargue

Met: Orson Welles, Susan Hampshire, Michel Bouquet en Sylvie Vartan

 

13/10/2023 om 19u30

(inclusief gratis bezoek aan de expo Burcht Malpertuus)

Mét inleiding om 19u30 en Q&A na de film door regisseur Harry Kümel

Na de film treedt kunstenaar Jan Van Imschoot in gesprek met de regisseur !