CC Sint-Niklaas
Boumediene Belbachir

Soldaat Van Aken, de vijand lacht zich dood

Het nieuwstedelijk/Adriaan Van Aken
vr 31 jan '25 - za 1 feb '25
 • vr 31 jan '25
  18:00
  Zagerij
 • vr 31 jan '25
  20:00
  Zagerij
 • za 1 feb '25
  11:00
  Zagerij
 • za 1 feb '25
  15:00
  Zagerij
 • za 1 feb '25
  18:00
  Zagerij

Een verhaal dat minstens zoveel om gender en rollenpatronen draait als om zelfredzaamheid, overlevingsstrategieën en plantrekkerij

De dienstplichtige Lode Van Aken is niet de beste soldaat, maar wordt in de vroege jaren '70 wel een van de eerste huismannen van ons land. Daardoor groeien Adriaan en zijn zus op met twee moederfiguren. Om het verhaal van zijn vader te vertellen, interviewde Adriaan verschillende leden van zijn kleurrijke familie. Hete hangijzers als feminisme, gender en rollenpatronen worden daarbij aangeraakt zonder afbreuk te doen aan de onvatbare persoonlijkheid van de soldaat.

Deze intieme podiumervaring vormt het tedere voorgeborchte van een achtdelige podcast. Adriaan is te horen, maar laat de scène verder aan Maria-Julia, zijn dertienjarige dochter en de enige kleindochter van zijn vader.

Onderdeel van

Maar wat de sfeer het meest kracht bij zet is de enorme onverholen liefde en aandacht van Adriaan Van Aken voor zijn dochter, en de aandacht en precisie van Maria-Julia voor haar eigen spel. Uit haar blik spreekt nieuwsgierigheid, een herkenbare honger naar de verhalen van haar voorouders.

Elie Agniel, Etcetera

CREDITS

Research, interviews en montage
Adriaan Van Aken
Spel
Adriaan Van Aken, Maria-Julia Van Aken
Opname, sound design en dramaturgie
Lucas Derycke
Muziek en bruitages
Joris Caluwaerts
Dramaturgie
Els Theunis

meer credits

geluid: Tom Buys / vorm: Sara Bomans / coaching: Johan Petit, Roel Swanenberg / stage: Anouk Kellner / coproductie: MartHa!tentatief / met de stemmen van: Rik, Nest, Godelieve, Roger en Francis Van Aken, tal van aangetrouwden en extra vrouwelijk perspectief namens Leentje, Veerle en Tamara Van Aken, Kristien Van Ingelgem, Trees Van Gerwen, Hannelore Maryne / met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid


Website Het nieuwstedelijk