Absurde Held

ARSENAAL/LAZARUS
di 30/01/2018, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Heb je tickets over?  Ziehier onze ruilbox!
openen

Wat te doen met de slechte mop die leven heet?
Dat was zo ongeveer de basisvraag in het opvallend samenhangende oeuvre van de grondlegger van het absurdisme, liefhebber vrouwen en koloniaal tegen wil en dank. Het leven als ultieme daad van verzet tegen de zinloosheid.

Absurde Held is een voorstelling die hulde brengt aan de absurde held die de schrijver wiens naam we niet zullen noemen zelf geworden is toen hij op zesenveertigjarige leeftijd overleed in een autoaccident terwijl hij eigenlijk van plan was om de trein te nemen. In, rond en tussen ‘s mans oeuvre gaat LAZARUS op zoek naar verwantschap, ontroering en engagement, naar opstand en aanvaarding, naar trefzekere woorden en kraakheldere gedachten, naar de geur van gebakken vis en de geluiden van een zomernacht aan zee.

is een voorstelling die hulde brengt aan de absurde held toen hij op zesenveertigjarige leeftijd overleed in een autoaccident terwijl hij eigenlijk van plan was om de trein te nemen.

PROGRAMMABLAD

Absurde Held in de pers

Gesprek met Koen De Graeve in De Afspraak

Camus was – naast schrijver, Nobelprijswinnaar en absurdist – ook doelman en levensgenieter, maar is bovenal brandend actueel. “We waren met de hakken over de sloot klaar, maar nu zitten we op kruissnelheid, dus laat het publiek maar komen.”, aldus Koen De Graeve in De Afspraak op Canvas.

Recensie chezbartizze.com

“CAMUS is wat je noemt een voorstelling met een typische LAZARUS-stempel. Gedurfd, absurd, diepgravend en met een hoek af.”

Reactie Ansjovis – Cultuur in blik

“Ansjovis vond CAMUS zeer smaakvol! Hoedje af voor LAZARUS, die erin slaagt het omvangrijke oeuvre bevattelijk genoeg te maken voor een eerste kennismaking en daarbij zowel desacraliseert als vereert. Laat het op je afkomen en het ‘moeten begrijpen’ los, of zoals hij zelf gezegd zou hebben: ‘Vous ne vivrez jamais si vous cherchez le sens de la vie.'”

Recensie De Morgen

“Lazarus speelt Camus, en blijft wat steken in het spelplezier. (…) Anderzijds slaagt Lazarus wel in een belangrijk opzet: de toeschouwer die voorbij het gekscheren van de presentatie kan kijken, trek doen krijgen in het oeuvre van Camus. Daarvoor zorgt onder meer de sterke afsluiter met Joris Van den Brande die heel aangrijpend een stuk genadeloze introspectie uit de roman La Chute (De val) brengt.” (Jan De Smet)

Recensie De Standaard

“Het best zijn de acteurs wanneer ze Camus’ essentie niet in nagespeelde fragmenten vatten, maar in hun eigen worsteling. Günther Lesage die midden in zijn Gewichtige Monoloog uit de spotlights verdwijnt. Of Lien Thys die haar zwierige dubbeldans koppig alleen voortzet. Ja, een mens is nietig, willen ze zeggen, maar pas als hij zich bij zijn zinloosheid neerlegt, begint de opstand die het leven heet.” (Gilles Michiels)

Recensie Het Nieuwsblad

“Er zitten knappe vondsten in alles wat LAZARUS met Camus doet, zoveel is zeker. Maar het klit niet zo goed samen als in de reeks Russen waarmee ze destijds de zalen overmeesterden.” (Magali Degrande)

Recensie Knack Focus

“Hoogtepunt: de monoloog van Günther Lesage over de (on)zin van willen leven én de haarscherpe dialoog tussen Lesage en Koen De Graeve waarvoor ze inspiratie putten uit Camus’ stuk De rechtvaardigen. Eindelijk doen die twee waar ze in uitblinken: sterke teksten vertolken, urgent en met een vleugje humor.” (Els Van Steenberghe)

Reportage 100% Cultuur – ATV / RTV

100% Cultuur sprak met acteurs Koen De Graeve en Joris Van den Brande. Bekijk ook enkele sfeerbeelden van de repetitie, vanaf 5:59.

Interview met Pieter Genard – Happy Hour / Klara

ARSENAAL/LAZARUS wijdt een voorstelling aan Albert Camus, de held van het absurdisme. Olav Grondelaers ging in gesprek met Pieter Genard.

Prijzen
abo : € 12
-26 : € 12
+65 : € 14
standaardtarief : € 15
Duur 120 min
Extra

tekst en spel: Koen De Graeve, Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande en Lien Thys
kostuum: Karen De Wolf

inleiding om 19u30

www.arsenaallazarus.be/