Solo Ten Oorlog

Tom Lanoye
wo 15/11/2017, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Heb je tickets over?  Ziehier onze ruilbox!
openen

In november 2017 is het twintig jaar geleden dat Ten Oorlog in première ging. Zo heet de spraakmakende marathonbewerking die Tom Lanoye maakte van acht koningsdrama’s van William Shakespeare, voor regisseur Luk Perceval en diens legendarische Blauwe Maandag Compagnie.

‘Instant toneelgeschiedenis’, schreef de Volkskrant. 
NRC Handelsblad: ‘Een denderende knal.’
Remco Campert: ‘Ik zweefde van puur geluk twaalf uur lang boven mijn stoel.’

Twintig jaar later brengt Tom Lanoye, als berucht en begenadigd performer van eigen werk, een nieuwe keuze uit zijn oorspronkelijke tekst. Dankzij spitse tussenteksten gunt hij zijn publiek een blik op de evolutie van de taal: van oubollig klassiek naar experimenteel en brutaal eigentijds.
Meer dan een royale fauteuil, een tafeltje, een fles water en een microfoon heeft hij niet nodig om een zaal anderhalf uur te boeien.

Ten Oorlog werd in 2015 door academici en theaterfans verkozen tot de nummer één in ‘de canon der Nederlandstalige stukken’, voor andere klassiekers als die van Vondel, PC Hooft, Judith Herzberg en Hugo Claus.

Drie keer prijs
Tom Lanoye scoort dit najaar een loepzuivere hattrick met al zijn exploten. Naast schallende loftrompetten voor Solo Ten Oorlog, zijn er ook bloemen en confettiontploffingen voor Lanoye’s nieuwe roman Zuivering, en voor De felomstreden kroon, zijn Marlowe-bewerking voor Theater Zuidpool. In totaal kreeg hij voor de drie producties 42,5 sterren op een totaal van 50.

INFOBLAD

over Solo Ten Oorlog:

'Rauw, bruut en swingend… scabreus en vuig.'
★★★★ - NRC Handelsblad (3/10)

Over Zuivering:

'Heerlijk schelmenverhaal en angstwekkende dystopie.' 
★★★★ - De Standaard (29/09)

Over Felomstreden kroon:

'Majestueus teksttheater.' 
★★★★ - Knack Focus (12/10)

Prijzen
standaardtarief : € 15
+65 : € 14
-26 : € 12
abo : € 12
Duur 1u30
Extra

tekst, regie en spel: Tom Lanoye
licht: Hugo Moens
video: Klaas Verpoest

inleiding om 19u30

www.begeerte.be
Persrecensies