(v)

De Nwe Tijd

za 16/03/2024, 20U00
Stadsschouwburg

Met welke verwachtingen begin je aan je volwassen leven en met welke verwachtingen confronteert de maatschappij je vervolgens?

Heb je ergens spijt van? 
Wat zou je anders in je leven hebben willen doen? 
Hoe zou je mij hebben opgevoed als ik een jongen was geweest? 

In geen eeuw is er zoveel veranderd in het leven van een vrouw als in de afgelopen honderd jaar. En daarmee is het leven van iedereen veranderd. Op het gebied van werk, maatschappelijk aanzien, seksualiteit en ouderschap is in een paar generaties bijna alles anders geworden. In zo’n rap tempo dat we soms bijna vergeten waar we vandaan komen. Hoeveel van wat wij nu voelen en meemaken is gevormd door de geschiedenis? En welke verhalen en voorbeelden nemen we mee naar morgen?

In 2013 trokken de makers van Heimat naar hun ouders en grootouders voor een ultiem keukentafelgesprek. Met een camera erbij stelden ze hen vragen over het leven, de liefde, werk en spijt. Nu, tien jaar later, brengt regisseur Freek Vielen vijf actrices bijeen om diezelfde vragen aan hun moeder te stellen.


Freek Vielen: “Ik las het boek Meisjesherinneringen van Annie Ernaux en al snel ontstond er toen de behoefte om met onze eigen moeders te spreken over hun “meisjesherinneringen”. Welke verwachtingen hadden zij van hun volwassen leven, en met welke verwachtingen van de maatschappij werden ze geconfronteerd?”


In de ontroerende, grappige en persoonlijke voorstelling (v) gaan Mieke De Groote, Evgenia Brendes, Brenda Corijn, Ellis Meeusen en Suzanne Grotenhuis het gesprek aan over hun verleden en de toekomst. Deze voorstelling gaat over de herinneringen die ze met zich meedragen: de mooie en gelukkige, maar ook de pijnlijke en ongemakkelijke.

"De toon is merkwaardig: er is onder de vrouwen geen na-ijver, maar een onuitgesproken solidariteit. Hoewel de onevenwichtige verhoudingen tussen man en vrouw op de achtergrond steeds meespelen, vermijden de actrices steevast een melodramatische toon of een uitdrukkelijke opstandigheid. Dat geeft deze voorstelling een lichte toets." - pzazz, Johan Thielemans

 

tekst en spel: Evgenia Brendes, Brenda Corijn, Mieke De Groote, Suzanne Grotenhuis, Ellis Meeusen / idee en regie: Freek Vielen, Rosa Vandervost / tekstbijdrage: Rebekka de Wit / scenografie: Sander Salden / muziek: Nina Kortekaas / kleding: Cootje Veelenturf / stage dramaturgie: Lore Meesters / coproductie: Perpodium / met dank aan: Svetlana Brendes, Saskia Grotenhuis, Nina en Luca Kortekaas, Paula Pinto, Annik Spaenjers, Zuidpool, c o r s o / met de steun van de Vlaamse overheid, de taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Casa Kafka

Prijzen
Promo : € 9
Standaardtarief : € 18
+65 : € 17
Vriendenpas : € 15
-26 : € 11
Kansentarief : € 3.6
Duur 1u50
Extra

Inleiding om 19u30

Het programmablad bij deze voorstelling vind je hier.

www.denwetijd.be
In de media
Freek Vielen en de actrices bij Radio 1: Culture Club.

Beluister hier het gesprek over '(v)'.

Hoop en verdriet van vijf vrouwen

© Johan Thielemans

Nooit meer schaamte

© Lotte Ogiers

bekijk ook

Ellis Meeusen & Pleun van Engelen

Eerst

wo 24/04/2024, 20U00
CC Museumtheater, Zwijgershoek
theater