ERF

Helena Elshout

za 20/01/2024, 20U00
CC Museumtheater, Zwijgershoek

Oma en kleindochter struikelen over verbrokkelde herinneringen en tasten naar zichzelf en elkaar 

 

Wat krijg je mee van je voorouders? Wat wil je al dan niet doorgeven aan de volgende generatie? En hoeveel invloed heb je daarop?

ERF is een voorstelling over moederschap en erfenis waarin Helena Elshout zoekt naar geërfde verhalen en eigen woorden.

Een grootmoeder laat borstkankergenen na en plakboeken van een dementerende slager. Een kleindochter baant zich een weg door een labyrint van hormonen, embryo's en diepvriezers. Met geld en witte jassen wordt een genetische fout rechtgezet, een patroon hertekend. Maar wat met al het leven dat we verliezen onderweg?

ERF gaat over de verstrengeling van het intieme en het politieke, over de wapperende vlag van de maakbare mens.

ERF is het eerste deel van een vierluik. Daarin duikt Elshout in haar genetische bagage. In de volgende drie delen onderzoekt ze haar financiële en somatische verleden, verdiept ze zich in de koloniale geschiedenis van haar familie en treedt ze in de voetsporen van haar artistieke en queer voorvaders en -moeders.

tekst, concept en spel: Helena Elshout / concept en spel: Laura Vroom / eindregie: Julie Cafmeyer / dramaturgie: Kopano Maroga / coach: Katja Dreyer / soundscape: Ruben Nachtergaele / scenografie, lichtontwerp en techniek: Steven Brys / techniek: Bennert Van Cottem / productionele ondersteuning: Koen Massé, Emma Onghena / met ondersteuning van: KAAP, BUDA, VIERNULVIER, CC Sint-Niklaas, C-Mine, CC De Ververij, deAuteurs, Stad Gent / met dank aan: Anne Kuit, Arnout De Cleene, Campo, Chambres d’0, Charlotte Ringoir, Christine Roggeman, Charlotte Vanden Eynde, Fabián Espinosa, Faja Lobi, Frank Van Neerboom, Frouke Van Gheluwe, Helena Lemonnier, Jacquie Bapura, laGeste, Laura Caroen, Liesbet Hermans, Manoeuvre, Marthe Verhoest, Mestizo Arts Platform en de wipcoop-feedbackgroep, Mieke Elshout, Nadia Nsayi, Rachid Laachir, Rebecca Leenaerts, Rona Kennedy, Sibo Kanobana, Sofie Verhoeven, Sofie Verraest

Prijzen
Standaardtarief : € 16
+65 : € 15
Vriendenpas : € 13
-26 : € 9
Kansentarief : € 3.2
Duur 1u
Extra

Deze voorstelling vindt plaats in het Museumtheater. In onze voorjaarspublicatie staat een drukfout.

Het programmablad bij deze voorstelling vind je hier.

Er is geen inleiding, maar wel een nagesprek. Meteen na afloop van ERF gaan Helena en Laura in gesprek met dramaturg Kopano Maroga.

www.helenaelshout.be