Poëzie op zondagmorgen

Anne Provoost – Max Temmerman

zo 04/12/2022, 10U30
De Foyer

Wie Anne Provoost (Poperinge, 1964) zegt, denkt in eerste instantie aan jeugdliteratuur. En aan veelal 'ongemakkelijke' thema’s: racisme, extremisme, achterbaksheid, ontluikende seksualiteit. Wanneer in 1994 Vallen verschijnt, rijgen de loftuitingen en prijzen zich aan elkaar: de Woutertje Pieterse Prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Boekenleeuw, een Zilveren Leeuw en de eerste Gouden Uil voor jeugdboeken. Het boek krijgt ook een verfilming en theaterbewerkingen. Ook haar werk voor volwassenen blijft niet onopgemerkt: De Arkvaarders (In the shadow of the Ark) heet in de New York Times “een aangrijpend episch drama”, In de zon kijken wordt bekroond met de driejaarlijkse Prijs voor Proza van de Vlaamse Gemeenschap. Krop, haar debuut als dichter, werd aangekondigd als “poëzie over wat naar de keel grijpt en wat je staande houdt.”


Max Temmerman was een Belgisch verzetsheld (+ 1942). Zijn gelijknamige kleinzoon (Brasschaat, 1975) is een dichter en romanschrijver. Vaderland, zijn debuut uit 2011, Bijna een Amerika en Zondag acht dagen vormen een imposant drieluik over de immer voortschrijdende tijd. De bundels worden genomineerd voor diverse prijzen en krijgen in De meeste mensen die ik ooit ben geweest een kernachtige samenvatting van waarover het de dichter te doen was.
Huishoudkunde is een bundel met vele kamers, schuilplekken ter grootte van een huis, een tuin, een auto, een hele straat. 
Met Coniferen, zijn romandebuut, schrijft hij een donkere vertelling waarin hij de donderende vaart van een Simenon-roman koppelt aan zijn eigen poëtische stem. Koninklijk circus, zijn meest recente bundel, geeft een nuchter, liefhebbend en scherp portret van ons land.
 

Extra

Gratis toegang