Reflections of Duke

HOT - Het Orgel Trio

vr 14/10/2022, 20U00
Onze-Lieve-Vrouwekerk

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Of een ticket te veel?  Gebruik onze ruilbox!
openen

Jazz op het orgel? HOT bewijst dat het kan!

Met de gloedvolle rietblazer Steven Kamperman en veelzijdige contrabassist Dion Nijland laat organist Berry van Berkum de indrukwekkende geluidsfabriek bulderen, schuren en zinderen. Met een programma waarin herkenning en avontuur hand in hand gaan, trekken de drie musici daarbij het publiek mee op een reis door de ruimte. 

HOT bespeelt met haar repertoire voortdurend de ruimte. De weldadige galm van de kerk wordt optimaal benut voor gedragen stukken die langzaam naar grote hoogten opklimmen. De instrumentalisten bewegen zelf ook, op zo'n manier dat het lijkt of de ruimte zelf in beweging komt.

In Reflexions of Bird & Duke presenteert HOT een eigentijdse kijk op de muziek van Duke Ellington, één van de grootste genieën van de 20e-eeuwse jazz. En HOT zou niet HOT zijn als ze de soms bijna honderd jaar oude arrangementen niet in een hedendaags perspectief zouden plaatsen. De stukken van Duke worden zorgvuldig gedemonteerd, aangepast aan de ruimte, opnieuw in elkaar gezet en weer tot leven gebracht. Snelle lijntjes worden etherische melodieën, bekende melodieën krijgen een hele nieuwe glans.

Dat repertoire wordt aangevuld met muziek van de meest invloedrijke Nederlandse componist aller tijden: Jan Pieterszoon Sweelinck. In de 17e eeuw kwamen organisten uit heel Noordwest-Europa naar hem toe om les te volgen. Behalve een geniaal componist was Sweelinck ook een briljant improvisator. De manier waarop hij 17e-eeuwse liederen met variaties behandelt - vrijwel zeker vanuit een geïmproviseerd startpunt - verschilt in feite niet zo veel van de manier waarop muzikanten als Miles Davis het Great American Song-boek benaderden. Met 'Sweelinck' brengt HOT jazz uit de 17e eeuw.

Prijzen
Standaardtarief : € 16
+65 : € 15
-26 : € 13
Vriendenpas : € 13
Kansentarief : € 3.2
Extra

altklarinet en klarinet: Steven Kamperman / contrabas: Dion Nijland / orgel: Berry van Berkum

Het programmablad van de voorstelling vind je hier.

www.hetorgeltrio.nl