Fase, Four Movements To The Music Of Steve Reich

Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas

vr 30/09/2022, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Of een ticket te veel?  Gebruik onze ruilbox!
openen

Absolute klassieker uit onze nationale dansgeschiedenis

Fase, Four Movements To The Music Of Steve Reich, de allereerste voorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, ging in première in 1982. Fase bestaat uit drie duetten en één solo, gechoreografeerd op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. De Keersmaeker gebruikt de structuur van Reichs muziek om een onafhankelijke bewegingstaal te ontwikkelen die de muziek niet louter illustreert, maar er een nieuwe dimensie aan toevoegt.

Zowel de muziek als de dans vertrekken van het principe van faseverschuiving: door minieme variaties verglijden en verschuiven aanvankelijk perfect synchroon uitgevoerde bewegingen langzamerhand waardoor een complex spel van voortdurend wisselende vormen en patronen ontstaat.

Voor de eerste keer in de lange opvoeringsgeschiedenis geeft De Keersmaeker deze voorstelling, die ze steeds zelf heeft gedanst en in 2016 bij ons te zien was, door aan twee nieuwe danseressen.

 

"De stukken uit 'Fase', die rigoureus zijn, maar die je tegelijk toch adem in moet blazen en een bepaalde lichamelijke emotionaliteit of heftigheid mee moet geven, zijn een uitdaging voor een performer. Je moet extreem precies én emotioneel intens zijn. Dat is niet eenvoudig. Ik heb nooit eerder mijn solo afgegeven omdat ik die ook gewoon heel graag dans. Die solo heeft een eigenwijsheid die misschien in mijn dans-DNA zit. Iemand noemde de voorstelling, de patronen, de manier van beweging in 'Fase' ooit ‘squared circles’. Dat vond ik wel mooi. Zo ben ik misschien. Het combineren van het ternaire en het binaire. Het vloeiende en het hoekige. Het harde en het zachte. To make it happen and to let it happen. Ik denk dat dat in mijn aard ligt". - ‘Terug naar de eerste Fase’ – interview met Anne Teresa De Keersmaeker © Michaël Bellon

Prijzen
Standaardtarief : € 22
+65 : € 21
-26 : € 19
Vriendenpas : € 19
Kansentarief : € 4.4
Duur 1u10
Extra

choreografie: Anne Teresa De Keersmaeker / dans: Yuika Hashimoto, Laura Maria Poletti, Anne Teresa De Keersmaeker / Laura Bachman, Soa Ratsifandrihana / gecreëerd met: Anne Teresa De Keersmaeker, Michèle Anne De Mey / muziek: Steve Reich / licht: Remon Fromont / kostuums 1981: Martine André, Anne Teresa De Keersmaeker / coördinator kostuums: Els Van Buggenhout, Alexandra Verschueren / coproductie: De Munt, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Sadler's Wells, Théâtre de la Ville / met dank aan Ella De Vos, Stefano Scoli

Inleiding om 19u30

Het programmablad van de voorstelling vind je hier.

www.rosas.be
Persrecensies
bekijk ook

Michiel Vandevelde

Dances Of Death (Dag van de Dans)

za 29/04/2023, 20U00
Stadsschouwburg
dans