Vijand van het volk

Toneelhuis/Olympique Dramatique

di 15/11/2022, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Of een ticket te veel?  Gebruik onze ruilbox!
openen

Een maatschappelijke crisis, een persoonlijke strijd tussen twee broers en een uitgekiende spelerscast

Actueler kan een repertoirestuk niet worden: de milieuschandalen dichtbij huis, de manipulatiemachinerie van politieke besluitvorming, de strijd van klokkenluiders... Ibsen beschrijft het allemaal. Maar zijn wrange komedie toont ook de persoonlijke gevolgen van vechten voor je idealen.


Dokter Thomas Stockman ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn stad ernstig vervuild is en de bezoekers dodelijk ziek maakt. In het belang van de volksgezondheid wil hij zijn bevindingen publiceren. Hij wendt zich tot de lokale politiek om in te grijpen.
Zijn broer, Peter Stockman, is de burgemeester van de stad. Hij heeft zijn bedenkingen. Het nieuws bekendmaken heeft onoverzichtelijke economische gevolgen voor de stad. Meer nog, het laat de gewone man opdraaien voor de kosten.

De botsing tussen een vechtende idealist en een pragmatische politicus draait uit op een stadsoorlog tussen het gelijk van de ene en het ‘gezond verstand’ van de massa. Wetenschap versus politiek. Wat is de waarde van waarheid? En hoever ga je voor je overtuigingen?
Onder dit conflict voor het algemeen belang broeit de concurrentie en de persoonlijke strijd tussen twee broers.

Vijand van het volk (Henrik Ibsen, 1882) beschrijft een maatschappelijke crisis én een familiecrisis. De tijdloze, wrange komedie roept brandend actuele echo’s op van recente milieuschandalen dichtbij huis en klokkenluidersaffaires. Het toont genadeloos de manipulatiemachinerie achter de schermen van de besluitvorming, en het gekonkelfoes in de wandelgangen.

Olympique Dramatique brengt voor deze klassieker een cast samen die drie generaties overspant.

 

'Een perfecte karakterstudie van de mens' ★★★★ - De Tijd © Koen Van Boxem

'‘Vijand van het volk: welke prijs zou je zelf willen betalen voor je idealen?" ★★★★ - De Morgen © Jan Dertaelen

Prijzen
Standaardtarief : € 21
+65 : € 20
-26 : € 18
Vriendenpas : € 18
Kansentarief : € 4.2
Extra

tekst: naar Henrik Ibsen / bewerking: Tom Dewispelaere, Joeri Happel, Lucie Plasschaert / van en met: Sanne Samina Hanssen, Joeri Happel, Han Kerckhoffs, Lucie Plasschaert, Nico Sturm, Iris Van Cauwenbergh, Stijn Van Opstal, Jan Bijvoet, Koen De Sutter / zangcoach: Wouter Deltour / scenografie: Stef Stessel / licht: Frank Hardy / kostuumontwerp: Inge Büsscher / assistent kostuumontwerp: Louis Verlinde / productie: Toneelhuis, Olympique Dramatique / met de steun van: De Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter 

Inleiding om 19u30

Het programmablad van de voorstelling kan je hier vinden.

www.toneelhuis.be
Persrecensies
bekijk ook

LOD/Gorges Ocloo

The Butcher, de engel kwam niet

wo 07/12/2022, 20U00
Stadsschouwburg
theater muziek

Sien Eggers/Frank Focketyn/Stefaan Van Brabandt

Sartre & De Beauvoir

wo 15/02/2023, 20U00
Stadsschouwburg
theater