De zaak Shell

De Nwe Tijd

vr 21/10/2022, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Of een ticket te veel?  Gebruik onze ruilbox!
openen

Winnaar prijs voor ‘meest indrukwekkende regie’ op Nederlands Theater Festival 2021

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen vormen overal ter wereld het nieuws van de dag. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms wanneer er tijdens het kerstdiner over de klimaatverandering gesproken werd.

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. De voorstelling toont hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft.

 

"'De zaak Shell' is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren. Met hun inzet én de consequente uitwerking van het concept verleidt de voorstelling de toeschouwer tot een stellingname die varieert van empathie tot afkeer. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander." 
Uit het juryrapport van het Nederlands Theater Festival 2021. 'De zaak Shell' won er de Regieprijs.

Prijzen
Standaardtarief : € 18
+65 : € 17
-26 : € 15
Vriendenpas : € 15
Kansentarief : € 3.6
Duur 1u30
Extra

concept en tekst: Rebekka de Wit, Anoek Nuyens / spel: Suzanne Grotenhuis, Musia Mwankumi, Anoek Nuyens, Michaël Pas / eindregie: Erik Whien / dramaturgie en tekstbijdrage: Freek Vielen / vormgeving: Marloes, Wikke / geluidsontwerp: Christiaan Verbeek / kostuum: Fransje Christiaans / met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

Inleiding om 19u30

Het programmablad van de voorstelling vind je hier.

 

* TIP *: Lees hier het interview met Rebekka De Wit, Niko Van Stichel en Lut Vandebos (Expo OEPS/OOPS) uit onze CC-brochure.

denwetijd.be
Persrecensies
bekijk ook

Elena Peeters

Begin

wo 17/05/2023, 20U00
Stadsschouwburg, scène op scène
theater