SteM

Recht door zee

za 04/06/2022 - zo 11/09/2022
SteM, Zwijgershoek

Navigeren van 1500 tot vandaag.

There was a time when sailing the seas was the most adventurous thing one could do:
the renaissance equivalent of being an astronaut.

Al in de prehistorie zoekt de mens zijn weg op het water. Tussen de eerste kustvaart en het gebruik van de moderne GPS ligt een zee van tijd en een route bezaaid met hindernissen. Maar voor elk probleem bedachten zeevaarders een creatieve oplossing.  Tientallen navigatie-instrumenten, atlassen en kaarten illustreren de eeuwenlange zoektocht over oceanen. De expo brengt een mix van historische verhalen en exacte wetenschap. Via computeranimaties kom je meer te weten over de ambitie, ideeën en innovaties binnen de zeevaart en de ontmoeting tussen culturen die hieruit voortkwam. Filmopnames aan boord van een fregat en een patrouilleschip geven je zeebenen.

En je kan ook zelf aan de slag: bepaal je breedteligging met een sextant of neem het roer in handen in de vaarsimulator! Op verschillende momenten kan je zelfs gegidste rondleidingen krijgen van echte kandidaat-officieren van de zeevaartschool! Op deze interactieve expo worden voor het eerst zeldzame stukken uit private collecties getoond en zien we hoe Vlamingen een rol speelden in het creëren van nieuwe zeeroutes en het ontdekken van afgelegen gebieden. Met een extra aanbod op kindermaat leren zelfs de allerkleinsten over de ontdekkingen van Christoffel Columbus, Vasco da Gama en Ferdinand Magellan.

Ga mee op avontuur en bereid je voor op een ontdekkingstocht naar nieuwe werelden, smaken en mensen op maar liefst drie verschillende locaties.

Voor deze expo werkt het SteM samen met de Belgische Marine, de Hogere Zeevaartschool, de Universiteit Gent, de Phoebus Foundation en een aantal belangrijke private en institutionele bruikleengevers.

Gelijktijdig op 3 locaties: Tentoonstellingszaal Zwijgershoek, Mercatormuseum en Piet Elshoutzaal.  

Prijzen
Bubbel van 2 : € 6
Duur 4/6-11/9/2022
Extra

Openingsuren:

Maandag     gesloten

Dinsdag      13.30 - 17 uur

Woensdag  13.30 - 17 uur

Donderdag 13.30 - 17 uur

Vrijdag        13.30 - 17 uur

Zaterdag         13 - 17 uur

Zondag           11 - 17 uur

https://www.museasintniklaas.be/tentoonstellingen/recht-door-zee