Archipelfestival

vr 22/10/2021, 18U00
WARP
za 23/10/2021, 11U00
Paterskerk
zo 24/10/2021, 10U30
Paterskerk

Thema: “het leven is geen meesterwerk”

Niet alleen de naam van het festival herbergt een verwijzing naar Paul Snoek, ook het thema van deze Archipel-editie verwijst rechtstreeks naar de roemruchte dichter. “Het leven is geen meesterwerk” is het vers en de slagzin waarrond het programma opgebouwd werd: een verzameling auteurs en aanverwanten die naar hun plaats in het literaire landschap, naar het unieke karakter van hun schriftuur, naar genre, inhoud en taal, als buitenbeentjes beschouwd kunnen worden. Een parade van grenslanders en grensgangers, outsiders en outlaws, een kaleidoscopische stoet aan literaire ballingen en vogelvrijen, dat is Archipel 2021! 


Curator: Christophe Vekeman

Liever cowboy dan ridder in de Orde van de Letteren, liever jongleren met de pen dan een Ikea-potloodje afkloven, zo kan je het schrijverschap van auteur, dichter, performer en notoir countryliefhebber en -kenner Christophe Vekeman (Temse, 1972) boudweg typeren. Alle mussen zullen sterven, Een borrel met Barry, Lege jurken, Hotel Rozenstok, Cruise, het zijn maar enkele titels uit zijn nu al twintig jaren tellende schrijversloopbaan, die getuigt van technisch meesterschap en stilistische bravoure, en waarin pantoffelhelden even hilarisch als verbeten de hoofdrol opeisen. Met Carwash verscheen dit jaar meteen de eerste musical in de wereldliteratuur. Slaagt hij er ternauwernood in Mensen als ik in het echte leven te vinden, als curator van Archipel zette hij menig schrijfbroeder goedmoedig het pistool aan de slaap en stelde hij een even gevarieerd als kwalitatief hoogstaand programma samen.


PROGRAMMA

VRIJDAG 22 OKTOBER (gratis)

Voorstelling Vossentocht 1: culturele binnentuinen
20u00 – Kunstenplatform WARP

Een literaire wandeling off the beaten track. Gaea Schoeters en Lies Van Gasse lanceren hun project Vossentochten in de binnentuin van Kunstenplatform WARP en lezen voor uit eigen werk en dat van stadsgenoten.


ZATERDAG 23 OKTOBER

Anneleen Van Offel – Astrid Haerens
11u00
Een jonge dame met een zesde zintuig voor wat zich afspeelt aan de rand en een jonge dame die vanaf de rand sprong in een leven als schrijfster: een dubbelgesprek met voorleesmomenten over sociaal engagement, identiteit, schrijverschap, etc. Melissa Giardina modereert.

Joke Van Caesbroeck
13u00 
Een ontmoeting met een auteur die uitblinkt op de korte afstand en met haar “te korte verhalen” het dagelijkse reilen en zeilen met mededogen en humor beschrijft. Ze leest voor uit eigen werk.

Erwin Mortier – Paul Verhaeghe
14u00
Een boeiende ontmoeting tussen Erwin Mortier en Paul Verhaeghe, twee grootmeesters in hun vakgebied. Greet van Thienen, radiomaker bij Klara en auteur, gaat met beide vrienden in gesprek over abnormaliteit en marginaliteit, over positionering in het maatschappelijk debat, over literatuur en psychoanalyse.

Hugo Matthysen
15u30
Of het nu als muzikant is, als tekstschrijver of als programmamaker, het oeuvre van deze grootmeester van de absurditeit behoort inmiddels tot het collectief geheugen. Hoog tijd om dat geheugen nog eens op te frissen!

L.H. Wiener
16u30 
Schrijven heeft geen enkele zin, maar niet schrijven is erger.” De Nederlandse meester van het kortverhaal gaat in gesprek met Christophe Vekeman en leest voor uit eigen werk.

Ilyo Hansen – Tommy Vaerewijck
18u00
Auteur Ilyo Hansen en fotograaf Tommy Vaerewijck openden in volle lockdown de Gesloten deuren van horecapanden in het Waasland. Lies Martens gaat met hen in gesprek over de kleine en verborgen geschiedenissen van een stukje Waas caféleven en hun boekvoorstelling van Tournée générale – Wase horecazaken aan het woord.

Buigen naar een andere wereld 2 – bundelvoorstelling
19u00
vzw Special Art Foundation (SAF) verzamelde opnieuw een onverwachte, bijzondere en ontroerende poëtische rijkdom van maatschappelijk kwetsbare mensen: Buigen naar een andere wereld 2. Een bundelvoorstelling met voordracht en muziek.

Standaard Boekhandel ontvangt Chris De Stoop
20u00
Standaardboekhandel ontvangt de Vlaamse meester van de literaire non-fictie. Een gesprek over paria’s, over mensen die zich, noodgedwongen of uit vrije wil, aan de rand ophouden en over Het boek Daniël.  

ZONDAG 24 OKTOBER

Lieven Tavernier – Poëzie op zondag
10u30
Lieven Tavernier, auteur en liedjesschrijver, zanger en muzikant, man in de luwte en poëtisch chroniqueur van wat verloren gaat in de tijd. Samen met muzikant Gijs Hollebosch brengt hij een uur ontroering in woord en klank.

Kristien De Wolf
12u00 
Kristien De Wolf, Waas auteur van de verhalenbundel Rotgeluk!, Ava Miller en ik, een roman over individuele grenzen, en het briljante Regensoldaten. Ze leest voor uit oud en nieuw werk. 

Bart Plouvier
13u00
Bart Plouvier, man van vele wateren en beoefenaar van vele genres, draagt voor uit zijn veelzijdig oeuvre, een oeuvre bevolkt door dorpers en kleurrijke figuren, een oeuvre als een verzet tegen een verdwijnende wereld.

Bart Chabot
14u00
Dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Bart Chabot denkt, denkt aan beweging. Christophe Vekeman gaat met de auteur in gesprek en tracht hem een uur lang op zijn stoel te houden.

Herman Brusselmans 
15u30
“Ik zou m’n laatste boek willen schrijven, maar door het schrijven van andere boeken heb ik daar geen tijd voor.” Humo-journalist Sam De Wilde gaat in gesprek met de meest verguisde, meest gelezen en meest productieve auteur van Vlaanderen. 

Wim en Trui Chielens - muziek
17u00
Vader en dochter, kinderen van de Westhoek, actief als schrijver, illustrator, muzikant. Hun liedjes zijn een muzikaal eerbetoon aan het kotjesvolk uit WOI en andere mensen aan de rand.

Christophe Vekeman – Maxime Lenssens
De Foyer – 20u00
Een drummer en een literair podiumbeest, in het geval van Maxime Lenssens en Christophe Vekeman spreek je dan niet langer van een duo, maar van een bigband! Orgelpunt en genadeschot van Archipel!

Een dag- of weekendticket geeft toegang tot dit slotevenement.

WORKSHOPS

Poëzie en meertaligheid – zaterdag 23 oktober
Zaal Familia – 14u00
Docente Marianne Vonck en Odisee-studenten gaan aan de hand van een rits eigenzinnige dichters op zoek naar meertaligheid in het hedendaagse poëzielandschap. Een workshop waaraan ook andere geïnteresseerden kunnen deelnemen.

Deelname: gratis
Leeftijd: 18+ (max. 25 deelnemers)
Inschrijven via archipel@sint-niklaas.be

Tekst in HipHop – zondag 24 oktober
Zaal Familia – 14u00
HipHop tast niet alleen de grenzen van de muziek af maar verzet ook de bakens van het muzikale woord. In deze workshop van muzikant en creatief therapeut Tom De Rocker gaan jongeren aan de slag met hun eigen verhaal.

Deelname: gratis
Leeftijd: 8 – 18 jaar (max. 8 deelnemers)
Inschrijven via archipel@sint-niklaas.be

TENTOONSTELLING

Christophe Vekeman: leven & werken van een literaire cowboy
De Bib – 5 t/m 31 oktober

Christophe Vekeman, auteur en curator van Archipel, schaker en country-liefhebber, schietgrage jonge knaap in zijn Wase jeugdjaren, begenadigd stilist van de Nederlandse letteren. Leven & werken van een literaire cowboy is een tentoonstelling met boots & roots! Van kattenbelletjes tot manuscripten, van glamrock tot country & western, van vriendschappen en liefdes, van poëzie en romans, van hoeden en laarzen, van Cuba-sigaren en Cara-pils. Een tentoonstelling in woord, beeld en geluid. Een tentoonstelling die u niet wil missen.

 

Archipel is een organisatie van de Bib en CC Sint-Niklaas, in samenwerking met tal van partners: De Foyer, Standaard Boekhandel, boekhandel ’t Oneindige Verhaal, Odisee, Kunstenplatform WARP, Special Art Foundation, e.a. Het festival wordt ondersteund door het stadsbestuur van Sint-Niklaas en Literatuur Vlaanderen.

Extra

Tickets en Reservaties

Dagticket: 7 – 6 (+65) – 4 (-26/VP) euro
Weekendticket: 12 – 11 (+65) – 9 (-26/VP) euro

De opening van het festival op vrijdag 22 oktober is gratis toegankelijk. Ook deelname aan een van beide workshops is gratis.

Praktisch:

Festivallocatie: Paterskerk, Truweelstraat 138
Opening: WARP, Apostelstraat 20
Workshops: zaal Familia, Truweelstraat 138
Slotevenement: De Foyer, Paul Snoekstraat 1

Voor de grote of kleine dorst en honger:
Het hele weekend voorziet de Foyer in de Paterskerk de mogelijkheid om te eten en te drinken.
Drank: warme en koude dranken, frisdranken, bieren, wijnen, porto
Versnaperingen: chips, taart
Eten: broodje kaas, lasagne, vegetarische lasagne

Bestel ook nu al je diner voor zondagavond 24 oktober in De Foyer (vóór het slotconcert): een heerlijke portie stoofvlees met blauw Chimay + een glas blauwe Chimay. Reserveren kan via deze link.


Lees hier het uitgebreide programma.

Volg Archipelfestival op facebook.