Poëzie op zondagmorgen

Marc Tritsmans – Nele Buyst

zo 06/03/2022, 10U30
De Foyer

Wanneer in 1992 De wetten van de zwaartekracht, de debuutbundel van Marc Tritsmans (Antwerpen, 1959) verschijnt, vat een recensent het als volgt samen: “hier is een dichter aan het woord die nog eens het gewone van elke dag reveleert en het juist daardoor even ongewoon maakt.” Die aandacht voor het dagdagelijkse leven, voor wat herkenbaar is, wordt van meet af aan met middelpunt van zijn dichterschap. De natuur, het ik, het alledaagse, de vergankelijkheid, de geborgenheid, herinneren en bewaren, het blijven steevast thema’s in zijn poëzie van evenwicht en harmonie. Wanneer hij in 2011 de Herman De Coninckprijs ontvangt voor Studie van de schaduw, noteert de jury: “Tritsmans verwoordt het allemaal op een toegankelijke en eenvoudige manier. Zo is deze poëzie voor de lezer "bruikbaar": herkenbaar en toch verrassend, troostend maar niet tranerig.” Ook in Alles is hier nog, zijn meest recente bundel, blijft hij wars van modes trouw aan zijn eigen stem.

In haar debuutbundel Regels onderzoekt Nele Buyst (Gent, 1983) de vele vormen en gedaantes die hiërarchie aanneemt: in gedachten, in relaties, in structuren. De nieuwe autoriteit van groepsverhoudingen, sociale media, etc., en de problematische status van onze persoonlijke identiteit in verhouding tot deze nieuwe machten, thematiseert de dichter met een bijzonder groot taaltalent. Een spanningsveld tussen macht en onmacht, tussen daders en slachtoffers, dat ze in detail fileert en met allerlei montagetechnieken analyseert, een opdracht waarin ze, dixit Dirk De Geest, “met verve in slaagt”.

Extra

Tijdens deze voorstelling wordt het Covid Safe Ticket (CST) gehanteerd én geldt een volledige mondmaskerplicht. Lees alles over de coronamaatregelen in CC Sint-Niklaas hier.

Gratis toegang

Opgelet: Ten gevolge van Covid-19-maatregelen kunnen het programma en de vrije toegang onderhevig zijn aan wijzigingen. Volg de laatste info hieromtrent steeds op deze pagina.

bekijk ook

Vrouwkje Tuinman

Poëzie op zondagmorgen

zo 05/12/2021, 10U30
De Foyer
literair

Anna Enquist

Poëzie op zondagmorgen

zo 06/02/2022, 10U30
De Foyer
literair