Poëzie op zondagmorgen

Vrouwkje Tuinman

zo 05/12/2021, 10U30
De Foyer

Vrouwkje Tuinman (’s-Hertogenbosch, 1974), dichter en romancier, journaliste, presentatrice en organisator,  publiceerde tot dusver vier romans en zes dichtbundels. Proza en poëzie waar rouw en dood als een rode draad doorheen lopen. De roman De rouwclub, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2014, onderzoekt verschillende manieren om verdriet te hebben om iemand. Een oeuvre ook waarin het absurdisme nooit ver weg is.

Thema’s die samenvloeien wanneer ze in maart 2020, wanneer nagenoeg heel West-Europa in corona-lockdown verkeert, de Grote Poëzieprijs ontvangt voor haar bundel Lijfrente. Geen plechtigheid, geen feestje, geen lezingen. Lijfrente brengt, nuchter en openhartig, het relaas van het jaar dat volgde op de dood van haar partner, de dichter en performer F. Starik. Poëzie die de jury omschreef als “rauw, eerlijk, en tegelijkertijd teder”, gedichten die de huilbui steeds net voor zijn omdat ze “in alle verdriet steeds oog houdt voor ongerijmde situaties, voor kleine absurde momenten. Humor en lichtheid als helende kracht.” (Trouw)

Zelf gebruikt ze graag de woorden van F. Stariks moeder, wanneer er een klein succesje geboekt wordt: “het begint nu toch wel iets te worden.”

Extra

Gratis toegang

Opgelet: Ten gevolge van Covid-19-maatregelen kunnen het programma en de vrije toegang onderhevig zijn aan wijzigingen. Volg de laatste info hieromtrent steeds op deze pagina.

bekijk ook

Lieven Tavernier

Poëzie op zondagmorgen / Archipel

zo 24/10/2021, 10U30
Paterskerk
literair

Anna Enquist

Poëzie op zondagmorgen

zo 06/02/2022, 10U30
De Foyer
literair

Marc Tritsmans – Nele Buyst

Poëzie op zondagmorgen

zo 06/03/2022, 10U30
De Foyer
literair