Poëzie op Zondagmorgen

Vrouwkje Tuinman

zo 11/04/2021, 10U30
De Foyer

Vrouwkje Tuinman (’s-Hertogenbosch, 1974), dichter en romancier, journaliste, presentatrice en organisator,  publiceerde tot dusver vier romans en zes dichtbundels. Proza en poëzie waarin rouw en dood als een rode draad doorheen lopen. De roman De rouwclub, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2014, onderzoekt verschillende manieren om verdriet te hebben om iemand. Een oeuvre ook waarin het absurdisme nooit ver weg is.

Thema’s die samenvloeien wanneer ze in maart 2020, wanneer nagenoeg heel West-Europa in corona-lockdown verkeert, de Grote Poëzieprijs ontvangt voor haar bundel Lijfrente. Geen plechtigheid, geen feestje, geen lezingen. Lijfrente brengt, nuchter en openhartig, het relaas van het jaar dat volgde op de dood van haar partner, de dichter en performer F. Starik. Poëzie die de jury omschreef als “rauw, eerlijk, en tegelijkertijd teder”, gedichten die de huilbui steeds net voor zijn omdat Vrouwkje “in alle verdriet steeds oog houdt voor ongerijmde situaties, voor kleine absurde momenten. Humor en lichtheid als helende kracht.” (Trouw)

Zelf gebruikt ze graag de woorden van F. Stariks moeder, wanneer er een klein succesje geboekt wordt: “het begint nu toch wel iets te worden.”

FOLDER POËZIE OP ZONDAGMORGEN

Ten gevolge van de coronacrisis kunnen het programma en de vrije toegang onderhevig zijn aan wijzigingen. Volg de laatste info hieromtrent op deze website.

Prijzen
Standaardtarief : € 0
Extra