Archipelfestival

vr 23/10/2020 - zo 25/10/2020
Salons

Thema: “het leven is geen meesterwerk”

Niet alleen de naam van het festival herbergt een verwijzing naar Paul Snoek, ook het thema van deze Archipel-editie verwijst rechtstreeks naar de roemruchte dichter. “Het leven is geen meesterwerk” is het vers en de slagzin waarrond het programma opgebouwd werd: een verzameling auteurs en aanverwanten die naar hun plaats in het literaire landschap, naar het unieke karakter van hun schriftuur, naar genre, inhoud en taal, als buitenbeentjes beschouwd kunnen worden.
Een parade van grenslanders en grensgangers, outsiders en outlaws, een caleidoscopische stoet aan literaire ballingen en vogelvrijen, dat is Archipel 2020!

Archipel is een organisatie van de Bib en CC Sint-Niklaas, in samenwerking met tal van partners: SteM, de Foyer, Standaard Boekhandel, boekhandel ’t Oneindige Verhaal, Odisee, SBSO Baken, Special Art Foundation, e.a. Het festival wordt ondersteund door het stadsbestuur van Sint-Niklaas en Literatuur Vlaanderen.

Curator: Christophe Vekeman
Liever cowboy dan ridder in de Orde van de Letteren, liever jongleren met de pen dan een Ikea-potloodje afkloven, zo kan je het schrijverschap van auteur, dichter, performer en notoir countryliefhebber en -kenner Christophe Vekeman (Temse, 1972) boudweg typeren
Alle mussen zullen sterven
, Een borrel met Barry, Lege jurken, Hotel Rozenstok, Cruise, het zijn maar enkele titels uit zijn nu al twintig jaren tellende schrijversloopbaan, die getuigt van technisch meesterschap en stilistische bravoure, en waarin pantoffelhelden even hilarisch als verbeten de hoofdrol opeisen. Slaagt hij er ternauwernood in om Mensen als ik in het echte leven te vinden, als curator van Archipel zette hij menig schrijfbroeder goedmoedig het pistool aan de slaap en stelde hij een even gevarieerd als kwalitatief hoogstaand programma samen.

PROGRAMMA

(reservatie tickets vanaf 18 augustus)

Programmaflyer

VRIJDAG 23 OKTOBER

Muzo: opening tentoonstelling SBSO Baken
Interviewsalon – 14u00
Een overzichtstentoonstelling met plastisch werk van de begenadigde leerlingen van het meermaals als Poëzieschool van het Jaar bekroonde SBSO Baken.

Buigen naar een andere wereld 2 – bundelvoorstelling
Interviewsalon – 18u00
vzw Special Art Foundation (SAF) verzamelde opnieuw een onverwachte, bijzondere en ontroerende poëtische rijkdom van maatschappelijk kwetsbare mensen: Buigen naar een andere wereld 2. Een bundelvoorstelling met voordracht en muziek.

Bunker  – voorstelling poëzieroute en stadsbundel
Interviewsalon – 20u00
Een poëzieroute off the beaten track. Dichteres Jana Arns bezocht maandenlang de 20 wijken van de stad en schreef er evenveel gedichten bij. Grafisch kunstenaar Tim Polfliet zette de woorden om in unieke illustraties. De stadsbundel wordt feestelijk voorgesteld.


ZATERDAG 24 OKTOBER

Hind Eljadid – Astrid Haerens
Interviewsalon – 11u00
De leading lady van de Slam Poetry en een jonge dame met een zesde zintuig voor wat zich afspeelt aan de rand: een dubbelgesprek met voorleesmomenten over literaire buitenbeentjes, sociaal engagement, etc. Nicky Aerts (Klara) modereert.

Kristien De Wolf
Voorleessalon – 12u30
Kristien De Wolf, Waas auteur van de verhalenbundel Rotgeluk! en Ava Miller en ik, een roman over individuele grenzen, over de vrijheid en het lef te leven vanuit je hart. Ze leest voor uit oud en nieuw werk.

A.L. Snijders – Joke Van Caesbroeck
Voorleessalon – 14u00
Een ontmoeting tussen noord en zuid, oud en jong, man en vrouw, twee uitvinders en beoefenaars van een eigen literair genre, het “ZKV” (Zeer Korte Verhaal) en het “te korte verhaal”. A.L. Snijders en Joke Van Caesbroeck lezen voor uit eigen werk.

Wim en Trui Chielens - muziek
Interviewsalon – 15u30
Vader en dochter, kinderen van de Westhoek, actief als schrijver, illustrator, muzikant. Hun liedjes zijn een muzikaal eerbetoon aan het kotjesvolk uit WOI en andere mensen aan de rand.

L.H. Wiener
Voorleessalon – 16u30
“Schrijven heeft geen enkele zin, maar niet schrijven is erger.” De Nederlandse meester van het kortverhaal gaat in gesprek met Christophe Vekeman en leest voor uit eigen werk.

Ilyo Hansen
Interviewsalon – 18u00
De romans van thrillerauteur Ilyo Hansen worden bevolkt door gewone stervelingen en spelen zich hoofdzakelijk af in het Waasland. Haar verrukkelijke zelf, haar nieuwste boek, is een boek van confrontaties: met een verleden, met oude vriendschappen, met zichzelf.

Standaard Boekhandel ontvangt
Interviewsalon – 20u
Standaard Boekhandel ontvangt één of meerdere auteurs voor een verrassende en literaire zaterdagavond.


ZONDAG 25 OKTOBER

10 jaar Kinderstadsdichter
Interviewsalon – 10u00
De Kinderstadsdichter, het uniek project dat de Bib in 2010 lanceerde, is inmiddels 10 jaar oud. Tal van kinderen kropen het voorbije decennium in de pen en lieten zich inspireren door de stad. Winnaars, genomineerden en vele betrokkenen blikken terug en krijgen een eerbetoon in de voorstelling van de publicatie “10 jaar KSD”. Meteen wordt ook het vaandel doorgegeven aan een elfde kinderstadsdichter.

Marlene Van Niekerk
Interviewsalon – 11u00
Met romans als Triomf en Agaat, en de poëziebundels Kaar en In die stille agterkamer drukte Marlene Van Niekerk een definitieve stempel op de literatuur van haar land en geldt ze als een van de belangrijkste stemmen van Zuid-Afrika. Een unieke ontmoeting met een monument in de letteren.

Colette Broeckaert – muziek
Interviewsalon – 11u30
Colette Broeckaert houdt van kruisbestuivingen tussen beeldende kunst, literatuur en muziek. Op deze ochtend brengt ze muziek die voornamelijk de interactie tussen taal, stem en muziek op scherp stelt: een combinatie van eigen werk en composities van de Oostenrijkse componist Peter Ablinger.

Bart Plouvier
Voorleessalon – 13u00
Bart Plouvier, man van vele wateren en beoefenaar van vele genres, draagt voor uit zijn veelzijdig oeuvre, een oeuvre bevolkt door dorpers en kleurrijke figuren, een oeuvre dat als een verzet tegen een verdwijnende wereld kan gelezen worden.

Bart Chabot
Interviewsalon – 14u00
Dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Bart Chabot denkt, denkt aan beweging. Christophe Vekeman gaat met de auteur in gesprek en tracht hem een uur lang op zijn stoel te houden.

Herman Brusselmans – Ronald Giphart
Interviewsalon – 15u30
Ronald Giphart en Herman Brusselmans kunnen met elkaar wedijveren als het gaat om meest verguisde, meest geprezen en gelezen, en meest productieve auteur van de Nederlandse letteren. Een dubbelgesprek over werk en leven met Humo-journalist Sam De Wilde.

Hugo Matthysen
Voorleessalon – 17u00
Of het nu als muzikant is, als tekstschrijver of als programmamaker, het oeuvre van deze grootmeester van de absurditeit behoort inmiddels tot het collectief geheugen. Hoog tijd om dat geheugen nog eens op te frissen!

Christophe Vekeman – Maxime Lenssens
De Foyer – 20u00
Een drummer en een literair podiumbeest, in het geval van Maxime Lenssens en Christophe Vekeman spreek je dan niet langer van een duo, maar van een big band. Orgelpunt en genadeschot van Archipel!

Een dag- of weekendticket geeft toegang tot dit slotevenement.


WORKSHOPS

Poëzie en meertaligheid – zaterdag 24 oktober
Atelier – 14u00
Docente Marianne Vonck en Odisee-studenten gaan aan de hand van een rist eigenzinnige dichters op zoek naar meertaligheid in het hedendaagse poëzielandschap. Een workshop waaraan ook andere geïnteresseerden kunnen deelnemen.
Deelname: gratis
Leeftijd: 18+ (max. 25 deelnemers)
Inschrijven via
archipel@sint-niklaas.be

Tekst in Hiphop – zondag 25 oktober
Atelier – 14u00
Hiphop tast niet alleen de grenzen van de muziek af maar verzet ook de bakens van het muzikale woord. In deze workshop van muzikant en creatief therapeut Tom De Rocker gaan jongeren aan de slag met hun eigen verhaal.
Deelname: gratis
Leeftijd: 8 – 18 jaar (max. 8 deelnemers)
Inschrijven via
archipel@sint-niklaas.be

Fietstocht – zaterdag 24 oktober
Dichteres Jana Arns bezocht maandenlang de 20 wijken van de stad en schreef er evenveel gedichten bij. Grafisch kunstenaar Tim Polfliet zette de woorden om in unieke illustraties. Op deze fietstocht loodsen ze je langs het resultaat van hun samenwerking: een poëzie- en kunstroute die ook de uithoeken van de stad verkent.
Vertrek: de Salons, 14u00
Deelname: gratis (max. 25 deelnemers)
Inschrijven via
archipel@sint-niklaas.be
Eigen fiets noodzakelijk.

LEES HIER HET UITGEBREIDE PROGRAMMA

VOLG ARCHIPEL OP FACEBOOK

Extra

Tickets en Reservaties - vanaf 29/08/2020:
Dagticket: 7 euro
Weekendticket: 12 euro

Kortingen:           

+65 = basisprijs - 1 EUR
-26 = basisprijs - 3 EUR
Kansenpas = 2,50 EUR


De opening van het festival op vrijdag 23 oktober is gratis toegankelijk. Ook deelname aan een van beide workshops en aan de poëzie-fietstocht is gratis.

Praktisch
Festivallocatie: De Salons, Stationsstraat 85, 9100 Sint-Niklaas
Parkeermogelijkheden op wandelafstand: parking Grote Markt, parking Zwijgershoek, parking Stationsplein.
De Salons zijn toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.
Tijdens het festival kan u genieten van een koffiesalon.

Programmaflyer

Uitgebreid programma

Archipel op Facebook