Moving Ballads

Femke Gyselinck

za 08/05/2021, 20U00
Stadsschouwburg

In Moving Ballads gaat danseres en choreografe Femke Gyselinck op zoek naar ongehoorde verhoudingen tussen popmuziek en hedendaagse dans, lyrics en lyriek, uitbeelding en verbeelding, choreografie en improvisatie. De voorstelling neemt het woord ballad letterlijk: een gedanst lied. De lier wordt vervangen door synthesizers, bespeeld door drie danseressen en pianist-componist Hendrik Lasure. Hij componeerde een ballad die muzikaal en tekstueel het grillige en rijke oeuvre van Joni Mitchell omspeelt. Van dat ene nummer brengen de vier performers een reeks variaties: van strikt muzikaal tot in stilte gedanst.

Dat principe van variatie nodigt je uit om lijnen tussen muziek, woorden en bewegingen en verschuivingen in betekenis(geving) te detecteren om zo de lijven te ‘lezen’ als betekenisdragers. Moving Ballads zoekt naar het niemandsland waar een fysieke vorm van retoriek gestalte krijgt om die vervolgens uit het verband te dansen.

Extra

concept: Femke Gyselinck / met: Bryana Fritz, Femke Gyselinck, Hendrik Lasure, Sue Yeon Youn / muziek: Hendrik Lasure / tekst, dramaturgie en coaching: Wannes Gyselinck / kostuums: Heide Vanderieck / lichtontwerp: Thomas Vermaercke / geluid: Brecht Beuselinck / coproductie: CC Brugge, KAAP, nona, Vooruit / met de steun van KASK, STUK, de Vlaamse Gemeenschap, workspacebrussels / met dank aan Ella De Vos, Carlos Garbin, Emma Meerschaert

www.femkegyselinck.wordpress.com
Persrecensies