Wat Alz? Over de kern van communicatie, de kracht van dromen en het wonder van relaties

Kasper Bormans

di 02/06/2020, 20U00
Stadsschouwburg

Vroeg of laat komen we allemaal -direct of indirect- in aanraking met dementie. Dat vooruitzicht stemt tot nadenken en maakt de meeste mensen eerder ongelukkig. Maar klopt dat beeld wel? Moet leven met dementie of alzheimer per definitie negatief zijn? Onderzoeker Kasper Bormans (KULeuven) startte hierrond een project op in een woonzorgcentrum en kwam als 'wetenschappelijke dromenvanger' tot verrassende inzichten.

'Wat als?' Met dit zinnetje van twee woorden krijg je toegang tot iemands verbeelding. Kasper stelde deze vraag aan mensen met dementie in verschillende stadia van hun ziekte. Kasper geeft een stem aan de verloren plezieren en dagdromen van mensen met dementie of alzheimer, en hij geeft aan hoe kleine dingen hun levenskwaliteit sterk kunnen bevorderen.

Kasper Bormans (°1987) doctoreert aan de Leuven School for Mass Communication Research (KULeuven). Hij ontwikkelt virtuele geheugenpaleizen en andere technieken om beter te communiceren met mensen met dementie.

Jurn Verschraegen (Directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen):
“Kasper tracht deuren te openen bij mensen die schijnbaar het contact met de wereld verloren zijn en hij slaagt daar wonderwel in. Zijn ontwapenende wijze van communiceren brengt hem tot een – voor velen- verborgen binnen-wereld. Zijn vlot geschreven boek nodigt zowel hulpverleners als mantelzorgers uit om creatief te zijn met communicatie vanuit een diep respect voor de eigenheid van elke persoon met dementie.”

Ticketprijs: (inclusief drankje in Foyer)
- Standaardtarief: € 5,00
- Kansenpastarief: € 2,50 (tickets met kansenpas uitsluitend verkrijgbaar in reservatiekantoor)

Doelpubliek:
Professionelen, mensen die zorg dragen voor personen met dementie en geïnteresseerden

Prijzen
Standaardtarief : € 5
Duur 01:30