Poëzie op Zondagmorgen

Maria Barnas – Max Greyson

zo 02/02/2020, 10U30
De Foyer

Maria Barnas (Hoorn, 1973), gelauwerd dichter, auteur van twee romans en beeldend kunstenaar, geldt als een van de belangrijkste stemmen in het hedendaagse poëzielandschap van de Lage Landen. De verhouding tussen taal, beeld en de werkelijkheid vormt een van haar belangrijkste thema’s, zowel in haar geschreven als beeldend werk: hoe (ver)vormen beschrijvingen en beelden de werkelijkheid?; hoe het verschil tussen een object en hoe dat object ervaren wordt, zichtbaar maken?

Maria Barnas ontving onder meer de Cees Buddinghprijs voor haar debuut Twee zonnen (2003), de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op (2007) en de Anna Bijnsprijs voor Jaja de oerknal (2014). Nachtboot (2018), haar meest recente en bejubelde bundel, werd genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2019 en de Herman de Coninckprijs 2019.

“Nadat ik de debuutbundel van Max Greyson (Antwerpen, 1988) had gelezen, herinnerde ik me vrijwel niets. Had ik soms niet goed gelezen? Dat ik de bundel een tweede kans gaf, was omdat ik toch onder de indruk raakte van het verlangen van de dichter om hartstochtelijk te leven en daar de woorden voor te vinden. Wat deze bundel draagt, is een vaart, een aanstekelijke energie waarmee wankele liefdes in een broeierig nachtleven worden afgetast.” Dat schreef Maria over Waanzin went niet, het debuut van Max Greyson uit 2016. Ook Pfeijffer schuwde de loftuitingen niet: “Hij is een echte dichter, virtuoos en talig.”
Een virtuositeit die in Et alors, zijn in juni 2019 verschenen tweede bundel, nog niks aan kracht ingeboet heeft. 
Twee uitmuntende dichters verenigd op één podium.