Poëzie op Zondagmorgen

Hind Eljadid – Astrid Haerens

zo 03/11/2019, 10U30
De Foyer

Woordkunstenaar, zo omschrijft Hind Eljadid (Antwerpen, 1993) zichzelf. Een vlag die veel ladingen dekt: gewaardeerd slamdichter, organisator workshops voor slam poetry, drijvende kracht achter het sociaal-artistiek initiatief ZonderWolk, een platform voor woordkunst en jong talent, naarstig schrijver van Kruimeldief, haar literaire debuut. De drijfveer voor deze waaier aan woordacrobatie: mensen inspireren, mensen bewust maken, mensen choqueren. Hind Eljadid is getalenteerd, geëngageerd, geïnspireerd. Begin dit jaar werd haar de BILL Award 2018, de Ultima voor jong talent, uitgereikt. Ook De Van Dale Spoken Award viel haar als enige Belg én vrouw te beurt.

Astrid Haerens (Zwevegem, 1989), het dorpsmeisje dat de bakens verzet in de grote stad. Ze studeerde Woordkunst aan het conservatorium van Antwerpen en deinde verder uit naar Brussel. Haar observatie- en absorptievermogen van het grootstadsleven kreeg in 2017 beslag in Stadspanters, een debuut waarover Bernard Dewulf schreef: Stadspanters is een mooi, zeer zinnelijk geschreven verhaal over zoekende mensen in een grootstad.”

Stadsklanken, de online poëzieplattegrond die ze in hetzelfde jaar lanceerde, vormt een poëtische staalkaart van Elsene: elf locaties bieden evenveel gedichten, beelden of films van Astrids blik op haar gemeente. Met Iedereen dichter vertoefde ze de voorbije lente in de Westhoek, en ging ze aan de hand van workshops en publieke interventies op zoek naar de hartslag van de streek.

Twee jonge dichteressen met een vinger aan de pols van een wereld in verandering.