Poëzie op Zondagmorgen

Jo Gisekin

zo 06/10/2019, 10U30
De Foyer

In 2019 werd de vijftigste verjaardag van het overlijden van Stijn Streuvels uitgebreid herdacht. Jo Gisekin (Gent, 1942), kleindochter van Streuvels, voerde een uitvoerige correspondentie met haar grootvader en publiceerde vertalingen van jeugdboeken.

Wanneer ze in 1969 debuteert met Een dode speelgoedvogel ontvangt ze meteen de Poëzieprijs van de Provincie Antwerpen. Sindsdien volgden een tiental bundels, waarover Aleidis Dierick schreef: “Die poëzie lezend, besef ik dat ik in vogelvlucht over het leven van een vrouw heenga. Ik lees bladen uit een dagboek.” In al haar bundels zet Gisekin de mythische en concrete functie van de vrouw centraal.

Met haar laatste bundel Een spiegel op uitkijk keert ze terug naar Machelen-aan-de-Leie, het dorp van haar jeugd en van haar beroemde dorpsgenoot Roger Raveel, die ze al poëtisch eerde in 1993 bij de inwijding van de Raveelkapel in Machelen. Acht schilderijen inspireerden haar tot nieuwe gedichten, die samen met het eerdere eerbetoon “een voortreffelijke staalkaart van haar kunnen bieden. Wat in oorsprong anekdotisch was – een afbeelding op één bepaald ogenblik, een momentopname – wordt onder de pen van de dichter nog meer een bezinning met rituele en symbolische trekken. ” (Dirk De Geest).