Mars om de macht (te verspelen)

I SOLISTI & Jan Decleir

tickets
wo 12/02/2020, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Heb je tickets over?  Ziehier onze ruilbox!
openen

Mars om de macht (te verspelen) is een drieluik waarin film, muziek en theater elkaar vinden in een satire op macht. In Dagboek van Gloemov (1923) drijft de controversiële Russische filmregisseur Sergei Eisenstein schertsend de spot met de hypocrisie van de Russische aristocratie. De surrealistische montage en door Chaplin geïnspireerde commedia dell’arte is een clownesk commentaar op de grootheidswaanzin. I SOLISTI speelt er livemuziek bij van de jonge componist Jasper Charlet.
Met Octet for Wind Instruments (1923) van Igor Stravinsky laat I SOLISTI de onvrede met het Russische regime subtiel verder klinken.In Der Tribun (1979) zet Mauricio Kagel tenslotte het politieke populisme in zijn hemd met hoempapakoper en schuinsmarcheerdersmuziek.

Jan Decleir schittert in zijn rol als hedendaags volksmenner. Zijn betoog, op tekst van Dimitri Verhulst, is er één op het absurdistische af, met snedige verzen en dubieuze zinspelingen, de komst van een nieuw tijdperk bejubelend.

Pers:

I SOLISTI speelde in 2016 het muzikale theater Der Tribun met een actuele tekst geschreven door Dimitri Verhulst.

"Het wrang-komische hoogtepunt was een nieuwe versie van Mauricio Kagels absurdistische muziektheater Der Tribun, met een volvette, deels berijmde tekst van Dimitri Verhulst. Niemand minder dan Jan Decleir kwam het podium opgemarcheerd, bonkend op een grote trom. Als virtuoos publieksmenner wond hij de toehoorders om zijn vinger, om vervolgens een fascistische directe of een xenofobe rechtse hoek uit te delen. Achter hem blies een zootje ongeregelde blazers zich stoïsch door Kagels heerlijke marsen van geordende chaos."( NRC Handelsblad ****)

"Kagel, muzikale grapjas en onvermoeibare schenenstamper, schreef zijn tien marsjes in 1979. Hij kleedde de heroïek van blinkende trompetten uit tot op het niveau van een amechtige dorpsfanfare. De muzikanten trappen naast de maat, razen door hun noten: het klinkt nergens naar. Tussen de marsen door liet Kagel een tribuun zich voorbereiden op zijn ultieme speech. (...) Jan Decleir bleek de gedroomde vertolker. Verhulsts uitgebluste volksmenner laveerde tussen een wauwelende Berlusconi ("een synergie van katholiek geloof en plastische chirurgie!”) en een tanden-knarsende De Wever ("van deze stront maak ik een staat’). Bont, verleidelijk en vermakelijk." (De Standaard)

Prijzen
Abo 10+ : € 11
Abo 5+ : € 12
-26 : € 12
+65 : € 14
Standaardtarief : € 15
Extra

spel: Jan Decleir / tekst: Dimitri Verhulst / concept:  Francis Pollet

www.isolisti.be/
bekijk ook

Trio Goeyvaerts e.a.

Passages VII

zo 16/02/2020, 14U00
SteM, Zwijgershoek
muziek

Project van Hendrik Willemyns (Arsenal)

Birdsong

do 05/03/2020, 20U00
Stadsschouwburg
muziek film

Nadar Ensemble

AudaCity

za 30/05/2020, 14U00
Museumtheater, Zwijgershoek
muziek