Poëzie op Zondagmorgen

Radna Fabias – Joost Decorte

zo 03/02/2019, 10U30
De Foyer

Een debuut zoals er maar eens in de tien jaar verschijnt”, “een barstensvolle en overdonderende dichtbundel”, “een geweldig debuut”, “een debuut om U tegen te zeggen”. Recensenten rolden in 2018 over elkaar heen om hun bewondering voor twee debuutbundels in woorden te vatten: Habitus van Radna Fabias en Stalker van Joost Decorte.

Radna Fabias (°Curaçao, 1983) hield zich aanvankelijk op aan de schaduwrand van het dichtersrumoer. Tot Habitus verscheen. Een overrompelende en zinderende bundel over het concept van thuis en de onmogelijkheid er ooit naar terug te keren, over identiteit, je eigen plek vinden, geografisch, maatschappelijk en emotioneel, over poëzie als toevluchtsoord, als plaatsbepaling, over racisme en seksualiteit, over migratie en cultuur.

Op de debuutbundel Stalker van Joost Decorte (°Hove, 1971) vind je als lezer geen foto van de auteur, noch enige ronkende aanprijzing van een recensent of collega-dichter. Je bent overgeleverd aan de poëzie, op binnendringen (stalken) in een bevreemdende, onherbergzame wereld. Joost Decorte schreef met Stalker een bezwerend en intensief debuut over de onoverbrugbare tegenstelling tussen ideaal en werkelijkheid. En dat in een poëtisch idioom dat getuigt van technisch meesterschap. Een instant klassieker!