Poëzie op Zondagmorgen

Jan Vanriet

zo 02/12/2018, 10U30
De Foyer

Jan Vanriet (°Antwerpen, 1948), schilder van de suggestie, dichter van de heldere melancholie. Velen kennen hem als schilder, minder bekend is hij als dichter. Een dichter die met het verloop van jaren het geloof in de grote ideologieën verloor. Wat bleef was een niet aflatend engagement.

Jan Vanriet debuteert in 1967 met Einde van een tijdrekening, poëzie die nauwe verwantschap toont met het werk van Remco Campert. In een tijdsbestek van zeven jaar verschijnen nagenoeg evenveel bundels, o.a. Met gehavend gemoed (1969), Met de Ramblers uit vissen, Bella Ciao (1974). Bundels geschreven in de progressieve spelling, beeldrijk en associatief, met een grote betrokkenheid op de wereld. Met Stormlicht (2008) verwerft Vanriet definitief zijn eigen stem: concreet, strijdbaar melancholisch, geëngageerd.

Naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag verscheen in 2017 Radeloos geluk, een vuistdik autobiografisch boek waarin Vanriet getuigenis aflegt van een leven vol kunst, kunstenaars en andere opmerkelijke figuren. In zijn tot dusver laatste dichtbundel Moederland (2016) kijkt hij vol verbijstering naar zijn leven en land.

Jan Vanriet wordt op deze poëzieochtend geflankeerd door één van de meest gerenommeerde cellisten van de laatste decennia: Roel Dieltiens. Een must!