Poëzie op Zondagmorgen

Emma Crebolder

zo 07/10/2018, 10U30
De Foyer

Emma Crebolder, geboren net over de grens te Sint-Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen in 1942, studeerde Duitse taal- en letterkunde. Na een verblijf van enkele jaren in Tanzania deed zij aan de universiteiten van Leiden en Keulen een studie Afrikaanse talen en Bantoeïstiek.

Ze was de eerste officiële stadsdichter binnen het Nederlandse taalgebied, en wel in 1993 voor Venlo, de stad waar ze ook een literair café oprichtte.

Niet enkel haar kinderjaren spelen zich af op een boogscheut van het Waasland. Ook in haar leven als dichter krijgt deze achtergrond een nieuwe weerklank: voor de bloemlezing Die Felle, gedichten over vossen, en vooral voor haar eigen poëzie over dit onderwerp (Dansen met een vos, 1998), wordt ze in 2006 door het Reynaertgenootschap opgenomen in de Orde van de Vossenstaart.

Opsnuiven, haar meest recente bundel (2018), bevat gedichten over geur, herinneringen en verre oorden. In de woorden van recensent Mario Molengraaf “het meest bedwelmende boek van 2018”. Met Emma Crebolder ontvangen we een dichteres die “zo langzamerhand toe is aan een grote poëzieprijs” (Koen Eykhout).

Muziek door: Tister Ikomo (zang, balafon) en Joseph Saidi (zang, percussie).