CC Sint-Niklaas i.s.m. Stedelijke Musea Sint-Niklaas & Tim Polfliet

Grafiekbiënnale 2019: Illustratie

zo 14/04/2019 - zo 23/06/2019
Tentoonstellingszaal Zwijgershoek

O wonder, klein wonder
illustraties, grafiek en wonderlijke objecten
> van 14 april tot 23 juni
> Tentoonstellingszaal Zwijgershoek

Een tentoonstelling voor kinderen en iedereen die ooit kind is geweest.
Met werk van illustratoren, filmmakers en kunstenaars.

O wonder
Een houten plaat, een kartonnen sjabloon, de inkt, de drukpers, de eerste afdruk. De verwondering is van het gezicht te lezen als een kind voor het eerst een prent afdrukt. De tentoonstelling toont hoe grafiek de weg naar de (kinderboek)illustratie vindt. Soms heel aanwezig als enige techniek, soms geruisloos en verborgen tussen andere technieken. Traditionele druktechnieken komen aan bod (ets, houtsnede, lino en monotype) maar er is ook ruimte voor digitale technieken, letterpress en zeefdruk.

Klein wonder
De tentoonstelling belicht naast het technische luik van de grafiek ook illustraties, objecten en films die baden in een sfeer van bevreemding en verwondering. Het zijn kleine wonderen die ontstaan uit fragiele materialen of een intieme kwetsbaarheid tonen. Ze zetten aan tot verbeelding of nodigen uit om op ontdekking te gaan en er een heel eigen wereld bij te bedenken.

Wunderkammer
‘O wonder, klein wonder’ toont niet alleen het eindresultaat in de originele illustratie en de reproductie in het boek, maar ook de weg daarnaartoe: de inspiratie, de schets en de materie (zoals het houten blok waaruit de houtsnede wordt gesneden). De Wunderkammer met verzamelde rariteiten werpt een blik op wat de illustratoren omringt en begeestert en wat hen op weg zet in het creatieve proces.


Grafiekatelier
In de tentoonstelling wordt een grafiekatelier ingericht. Vakmensen geven er heel toegankelijke workshops over grafische technieken. Illustratoren komen vertellen hoe zij hun techniek gebruiken om een illustratie te maken. De resultaten van het grafiekatelier krijgen een plaats in de tentoonstelling.

Met werk van:
Isabelle Vandenabeele, Fatinha Ramos, Kaatje Vermeire, Marc & Emma, Geert Vervaeke, Jacques en Lise, Sassafras De Bruyn, Klaas Verplancke, Tim Van den Abeele, Sabien Clement, Alain Verster, Karolien Raeymaekers, Saar De Buysere, Heike Sofia Villavicencio Rammeloo, Postkantoor 00/00/00, Tom Liekens, Maaike Huys, Luk Duflou, Julie Vangeel, Silke Groffy, Gudrun Makelberge, Jan De Kinder, Isidro Ferrer (Spa) en Icinori (Fra).

Op uitnodiging van de Stedelijke Musea Sint-Niklaas, samen met CC Sint-Niklaas, geeft illustrator en docent aan d’ Academie beeld Tim Polfliet vorm en inhoud aan deze thematentoonstelling. Als curator nodigt hij andere illustratoren en beeldenmakers uit en bouwt een wonderlijk universum op in de expo ‘O wonder, klein wonder.’

Hartelijk welkom op de vernissage op zondag 14 april om 11u!

Extra

CC Sint-Niklaas ism Stedelijke Musea
Tentoonstellingszaal Zwijgershoek
14 april - 23 juni 2019

di-vr : 13.30 uur – 17 uur
zaterdag : 13 uur - 17 uur
zondag : 11 uur - 17 uur
maandag gesloten

Standaardtarief: 5 EUR
Kortingstarief: 2,50 EUR
Gratis voor kinderen t.e.m. 12 jaar,
houders museumkaart, MuseumPASS en lerarenkaart
Gratis toegang voor iedereen op zondag van 11 tot 13 uur

Rondleidingen voor scholen en groepen kunnen ook buiten de reguliere openingsuren aangevraagd worden via expo@ccsint-niklaas.be