Bagaar

Arsenaal/Lazarus/Toneelhuis

do 23/05/2019, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Heb je tickets over?  Ziehier onze ruilbox!
openen

In Bagaar brengen Arsenaal/Lazarus en Guy Cassiers een bewerking van de film Coup de Torchon (1981) van Bertrand Tavernier. Daarin wordt het verhaal verteld van een ontwrichte gemeenschap van witte kolonialisten in een Afrikaans land net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In deze bewerking is het verhaal gesitueerd in een niet zo verre toekomst op een eiland waar ‘vluchters’ samengebracht worden totdat een beslissing is genomen of ze naar het continent mogen of niet. Maar het continent houdt al jaren de grenzen stevig dicht. Hulpverleners en militairen zijn aan zichzelf overgelaten om de boel draaiende te houden. De samenleving zakt weg in morele lamlendigheid. 

De chef van het eiland, Lucien Cordier, is een zwakkeling, de risee van de stad die de corruptie van zijn omgeving door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule begint te ontdoen van iedereen die hem voor de voeten loopt.

Maatschappijkritiek en zwarte humor

De voorstelling is een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige, rauwe speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid, tussen een doordachte vormgeving en een anarchistische aanpak.

Bevolkt met groteske personages in extreme situaties en vol scherpe dialogen balanceert het universum van Bagaar op de rand van de afgrond. Bijtende maatschappijkritiek vermengt zich met zwarte humor. Een ongemakkelijke fabel over het morele bankroet van een samenleving die heel erg veel op de onze lijkt.

"Kunt ge een paal kwalijk nemen dat hij in een gat past? Het zou kunnen dat hij een paar konijnen vermorzelt, maar is het die paal zijn fout dat hij er juist in past?"

Persquotes

De Standaard *** 16/03: "In deze samenwerking vinden de sterk visuele theatertaal van Toneelhuis-leider Guy Cassiers en de lichtvoetige speelsheid van Lazarus elkaar. Het resultaat is een flitsende montage van groteske taferelen, waarin onder meer Koen De Graeve en Charlotte Vandermeersch gretig karikaturen neerzetten. Deze acteurs zijn uit­stekend op elkaar ingespeeld. Hun maniertjes, hun geflirt, hun geaffecteerde Frans en stotterende Engels: in het claustrofobische decor zijn ze even tragikomisch als beklemmend."

Het Nieuwsblad *** 16/03:
"Het collectief Lazarus werkt voor de theaterbewerking van de klassieker Coup de Torchon voor het eerst samen met regisseur Guy Cassiers. En dat geeft een boost."

De Morgen *** 16/3:
"Zoals het LAZARUS betaamt, wordt die rauwe realiteit op gezette tijden van lichtheid voorzien dankzij een stevige dosis humor. Woordmopjes passeren de revue en komisch talent Koen De Graeve (die de hoofdrol voor zijn rekening neemt) laat zich geregeld van zijn grappigste kant zien. (...) De mensen van LAZARUS injecteren de gestileerde literaire podiumtaal van Cassiers met een welkome portie spelplezier en zottigheid. De lazarussen komen op hun beurt tot hun recht dankzij een strakke en consequente aanpak.

Klara 15/3:
"Bagaar is een satire. De humor zit vooral in het uitvergrootte spel en in de taal. Ook de geluidseffecten met de loopstation zorgen voor een komisch effect. (...) Er wordt weinig gedaan met de maatschappelijke, politieke laag van het eiland en de vluchters, dat voelt wat vrijblijvend. (...)  Een boeiende avond en fijn om naar te kijken, en een heel knap lichtontwerp." Beluister de gesproken recensie hier.

PROGRAMMABLAD

Prijzen
Standaardtarief : € 15
+65 : € 14
-26 : € 12
Abo 5+ : € 12
Abo 10+ : € 11
Duur 1u30
Extra

Inleiding om 19u30

naar: Coup De Torchon van Bertrand Tavernier, Jean Aurenche / regie: Guy Cassiers / coregie: Pieter Genard / dramaturgie: Erwin Jans / bewerking: collectief / met: Katelijne Damen, Koen De Graeve, Marianne Loots, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van Den Brande, Charlotte Vandermeersch / scenografie: Tim Van Steenbergen / kostuum: Karen De Wolf / lichtontwerp: Fabiana Piccioli

www.arsenaallazarus.be
Persrecensies