Black / The Sorrows of Belgium I: Congo

NTGent/Luk Perceval

di 21/05/2019, 20U00
Stadsschouwburg

Ruilbox

Op zoek naar tickets? Heb je tickets over?  Ziehier onze ruilbox!
openen

Black is het eerste deel van de trilogie The Sorrows of Belgium waarin regisseur Luk Perceval inzoomt op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis; respectievelijk de exploitatie van Congo onder Leopold II in Black, de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens Wereldoorlog II in Yellow en de terroristische aanslagen in ‘hellhole’ Brussel in Red.

Donkere passages uit de Belgische geschiedenis

Met deze historische feiten als uitgangspunt wordt een portret in drie delen geschetst waarin een politieke agenda telkens opnieuw de aanleiding levert voor menselijk leed, waarin het surrealisme nooit ver weg is en waarin een klein land zich staande probeert te houden tussen grote internationale mogendheden: soms op sluwe wijze, maar veel vaker op een krampachtige manier… Welkom in het politieke centrum van Europa!

Inspiratiebron voor Black is een waargebeurd verslag van de Afro-Amerikaan William Henry Sheppard, een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis. Sheppard reisde in 1890 als missionaris vanuit New York naar Afrika. Anders dan zijn reisgezel Sam Lapsley trekt hij zich goed uit de slag tot hij moet terugkeren naar Amerika en daar aangekomen, zijn kritiek op de wantoestanden in Congo niet spaart. Hij is een van de eersten om de mensonterende exploitatie door Leopold II aan te klagen.

In Black wordt een reconstructie gemaakt van Sheppards authentieke reisverslag, geïnspireerd door de vurige lezingen die hij gaf om missiegeld te verzamelen. Zijn verhaal getuigt, naast een diepgewortelde angst voor het onbekende, van een alomtegenwoordig racisme.

Lees hier het interview met Luk Perceval - De Morgen (c) Ewoud Ceulemans

Prijzen
Standaardtarief : € 18
+65 : € 17
-26 : € 15
Abo 5+ : € 15
Abo 10+ : € 14
Duur 130 minuten
Extra

Inleiding om 19u30

regie: Luk Perceval / spel: Peter Seynaeve, Chris Thys, Frank Focketyn, Aminata Demba, Andie Dushime, Tom De Wispelaere, Yolanda Mpelé, Nganji Mutiri / muziek: Sam Gysel / tekst: Steven Heene, Fiston Mwanza Mujila en Luk Perceval naar diverse bronnen

 

www.ntgent.be
Persrecensies