Archipel: Nooit meer typen

Het verhaal van het schrijven - De Bib

do 19/04/2018 - zo 22/04/2018
De Bib

Deze expo loopt van 9 maart tot 24 april 2018 in De Bib Sint-Niklaas

Onder de titel “nooit meer typen” organiseert de bibliotheek van Sint-Niklaas een tentoonstelling rond een selectie schrijfmachines, relevante geschriften en parafernalia  uit de unieke Willem Frederik Hermans-collectie. De bib van Sint-Niklaas, de meest auteursvriendelijke bibliotheek van 2014-2017, breidde deze selectie Hermansiana uit tot “een verhaal van het schrijven”.

Meer dan dertig auteurs lenen materiaal uit dat onmiddellijk verband houdt met hun dagdagelijks schrijversbestaan: schrijfmachines waarop hun loopbaan vorm gekregen heeft, kroonpennetjes, potloden en stempels, kladschriftjes, eerste aanzetten en manuscripten, schilderijtjes, OXO-tassen en flesjes Scheldewater, enz.


Onder de bruikleengevers bevinden zich ondermeer Christophe Vekeman, Patrick Lateur, Maud Vanhauwaert, Margot Vanderstraeten, Erik Vlaminck, Delphine Lecompte, Maarten Ingels, Lies Van Gasse en Max Temmerman. Dit deel van de tentoonstelling wordt aangevuld met  uniek  materiaal van gestorven Wase auteurs (Anton van Wilderode, Filip De Pillecyn, Paul Snoek) uit de collectie van de Bibliotheca Wasiana en privécollecties.

Ook het Poeziëcentrum verleent haar medewerking aan dit project en zal, in het kader van het Hugo Claus-jaar, enkele bibliofiele uitgaven van Claus presenteren.

lees meer > flyer