Dichters thuis in Puivelde

do 25/05/2017, 14U00
Puivelde (Café Brouwershuis)

Tickets enkel nog via deze link

Dichters in huiselijke en intieme kring, poëzieliefhebbers langs landelijke wegen: dat is het gesmaakte recept van Dichters Thuis in Puivelde. Voor de vierde maal sluit het cultuurcentrum Sint-Niklaas, samen met de Bib, de poëzielezingen af met een landelijk coda.

Puivelde, het kleine gehucht van de deelgemeente Belsele, vormt het ideale decor voor een namiddag waarop dichters de hoofdtoon voeren. Huiskamers worden salons, dichters worden even huisgenoten, vrienden van de poëzie worden één en al oor. Ook deze editie wordt afgesloten met een dichterlijke en muzikale apotheose in de parochiekerk. Gewapend met een ticket en een plannetje kan het publiek meerdere sessies bezoeken. Het lukt te voet, maar fietsen is het fijnst. Plannetjes en een drankbonnetje liggen klaar in het startpunt Café Brouwershuis, Kruisstraat 2.

Dit jaar met:

Paul Demets, Maarten Inghels, Norbert De Beule, Miriam Van hee, Runa Svetlikova, Yella Arnouts en Lotte Dodion

Paul Demets (°1966) is dichter en poëzierecensent voor ondermeer de krant De Morgen. In 1999 debuteert hij met “De papegaaienziekte”, een bundel die meteen goed is voor de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen en een nominatie voor de Nederlandse Cees Buddingh-prijs. Met de bundel “De Bloedplek” vestigt hij in 2011 definitief zijn naam als dichter: hij ontvangt de Herman De Coninckprijs voor de beste bundel en de Herman de Coninckpublieksprijs voor het beste gedicht. Als huidig plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen mag hij op deze editie van Dichters Thuis in Puivelde niet ontbreken.

In 2014 verovert Runa Svetlikova (°1982) binnen de uitgebreide schare aan vrouwelijke Vlaamse dichters meteen haar plaats: haar debuutbundel “deze zachte witte kamer” wordt lovend onthaald en bedacht met ondermeer de Herman de Coninck-debuutprijs en de Jo Peters Poëzieprijs. Wat de poëzie, dixit Peter Holvoet-Hanssen, van Runa vermag: “geen voor een incrowd berekende gedichten of performerverzen die willen scoren. Runa Svetlikova’s stem is authentiek, voortdurend in beweging en in groei”.

“Norbert De Beule werd in 1957 geboren in Hamme als een bizarre literaire kruising tussen Christine Guirlande en Herman Brusselmans en had ongeveer 40 jaar nodig om tot zijn poëticale zelf te komen.” Dit schreef collega-dichter en stadsgenote Lies Van Gasse in 2006. Voeg bij deze typering een loopbaan als godsdienstleraar, losgeslagen weekends als punkdraaiende DJ Cabaret Robert, een liefde voor de koers, en je krijgt een eigenzinnig en veelzijdig dichter en voordrachtkunstenaar. De debuutbundel “YELLe!” over een springerige jeugdcultuur, een portret van zijn vader in “Ebdiep”, Pessoa en Fibonacci-berekeningen in “Boekhouder van het Rusteloze”, jazz, dans en kleuren in “Tri ti tiii”. Norbert De Beule is nog lang niet sprakeloos.

Miriam Van Hee (°1952), dichteres en slaviste, vertaalster van grootheden als Brodsky, Mandelstam, Achmatova. Haar eigen werk is vakmanschap, poëzie van de verstilling, maar nooit van stilstand, van berusting. Verinnerlijking, mystieke beleving, milde melancholie, aanwezigheid in wat ons omringt, zintuiglijkheid, het zijn slechts enkele omschrijvingen van de dichtkunst van Van Hee. Achter de schijnbare eenvoud van haar taal schuilt een enorme rijkdom. Miriam Van Hee is een vaste waarde en een compagon de route in het poëzielandschap van de laatste decennia. Haar werk werd ondermeer bekroond met de Jan Campert-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. In 2016 werd haar bundel “ook daar valt het licht” genomineerd voor de Paul Snoekprijs.

Voor dichteres Yella Arnouts (°1959) is poëzie “een vangnet voor het vreemde en vluchtige leven”. “Men schort wat op”, haar tot dusver enige bundel, is het resultaat van het in kaart brengen van dagelijkse observaties en gewaarwordingen – een banaal weerbericht, een ziekbed, een koffiekopje, een stem. Petites histoires langs waar de grote thema’s binnensluipen. Het resultaat: tere, loepzuivere poëzie waarin droefenis een schuilplaats vindt en een vitalistisch klankspel nog lang nazindert. Yella Arnouts is docente literaire analyse aan de Artesis Hogeschool Antwerpen en schrijft beschouwingen over poëzie en beeldende kunst.

Lotte Dodion (°1987) is dichteres, performer, polyvalent teksttalent, “uw dealer in mooie praatjes”. Haar enthousiast onthaalde debuutbundel “Kanonnenvlees” doet evenwel iets anders dan grossieren in mooie praatjes. De brokstukken van een eerste schooldag, een laatste kus, een gebroken familie… een breed assortiment aan littekens en wonden waarbij genezing niet voor de hand ligt, passeert ze revue. Haar poëzie is hard en troostend tegelijk, herkenbaar en verrassend, toegankelijk en eigenzinnig. Lotte Dodion veroverde met een Blitzkrieg het hedendaagse poëzielandschap maar dirigeert liefdevol het Vredescentrum van Antwerpen. Voor deze derde Dichters thuis in Puivelde brengt ze haar monoloog “Kruis”.

Maarten Inghels (°1988) begon aan een triomftocht als het wonderkind van de Vlaamse letteren” – We schrijven 2008 wanneer Gerrit Komrij “Tumult”, het debuut van Inghels, uitgeeft als nr.17 van de Sandwichreeks en hem met deze lovende woorden een voortvarende reis wenst. Een reis die de auteur het voorbije decennium met bravoure ondernam en ook minder fortuinlijken toedraagt: de “eenzame uitvaart” groeide uit tot een uniek project waarbij dichters poëzie schrijven voor mensen die eenzaam worden begraven, zonder familie of vrienden. “Nieuwe rituelen”, zijn meest recente dichtbundel, werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2016.

Katrien Mannaert (°1987) behaalde, na opleidingen aan de academie van Lebbeke en de Kunsthumaniora van Antwerpen, in 2010 het Masterdiploma voor orgel aan het Lemmensinstituut te Leuven. Van april 2003 tot eind juni 2014 was deze jonge organiste

verbonden aan de Christus Koning- en Don Boscokerk van Sint-Niklaas. Op 1 september 2014 werd ze benoemd tot vaste organiste van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Sint-Niklaas en Nieuwkerken-Waas. Voor deze gelegenheid zal ze Lotte Dodion begeleiden bij de monoloog “Kruis”.

Prijzen
eenheidsprijs : € 7
Extra

Wordt gesubsidieerd door Vlaams Fonds voor de Letteren.