workshop bij 'Franzerl'

Aardvork

ma 18/01/2021 - di 19/01/2021
op school

In de voetsporen van Schubert

Workshop componeren voor kinderen

Schubert leerde piano op zijn 4 en schreef muziek van in de lagere school en componeerde zijn eerste volledige werk als hij 15 was. Componeren is geen vreemde kunst, je kan het leren. Speel met de nootjes en de woordjes en ze plak ze aan elkaar tot leuke liedjes.

In deze workshop gaan de kinderen zelf aan de slag als componist. Via speelse methodieken ontdekken ze een paar basisprincipes van hoe je een tekst (gedicht) omzet in muziek – net als Schubert meer dan 200 jaar geleden. Ze onderzoeken ook hoe je een lied brengt voor een publiek. We hangen dit op aan enkele liederen en momenten uit het leven van de jonge Schubert.

De kinderen leren op die manier een paar basisbegrippen uit de muziek, ontdekken wat het is om componist en dirigent te zijn en om op een podium te staan. Ze maken tegelijk kennis met de componist Schubert. Ze zijn op die manier goed voorbereid om volop te genieten van de voorstelling Franzerl.

De workshop werd ontwikkeld door Koen Boesman (ervaren muzisch docent bij oa Koning Kevin, Das Kunst, VIVES hogeschool, Toneelacademie Maastricht / auteur van oa Groot Applaus & Periscoop) in opdracht van Aardvork en wordt begeleid door ervaren muziek- en theaterdocenten.

duur: +/- 75 minuten
groepsgrootte: per klas, max 25 (kleinere groepen hebben de voorkeur indien mogelijk)
ruimte: bij voorkeur een open ruimte (sportzaal, refter, ruimte in de lokale muziekacademie of CC, …) of een klas waar de banken aan de kant gezet zijn
materiaal: de school voorziet een bord, projectie of scherm, geluidsinstallatie met externe aansluiting (mini-jack), kladpapier en potloden

 

Leeftijd 5de leerjaar, 6de leerjaar